Ukrayna'da ayrılıkçılar referanduma gidiyor

Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan sözde Luhansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinde, Rusya’ya bağlanmak amacıyla 23-27 Eylül tarihleri arasında referandum yapılması yönünde karar alındığı açıklandı. Ukrayna, Almanya, NATO, ABD ve Avrupa Birliği ise referandumu tanımayacaklarını duyurdu. BM'nin (Birleşmiş Milletler) 77. Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ukrayna'nın doğusunda yapılacağı belirtilen sözde referandumlar asla kabul edilmeyecek." demişti.

DÜNYA 20.09.2022, 23:58
Ukrayna'da ayrılıkçılar referanduma gidiyor

Donbas’ta her iki yönetime bağlı sözde halk konseyleri tarafından gerçekleştirilen açıklamada, her iki bölgenin de Rusya'ya katılması amacıyla 23 Eylül’den 27 Eylül’e değin halk oylaması gerçekleştirileceği ifade edildi.

Herson ve Zaporijya'da da referanduma gidilecek

Ukrayna’da Rus askerlerinin kontrolü altında bulunan Herson bölgesinin sözde yönetimi de bahse konu tarihlerde bölgenin Rusya Federasyonu'na katılması için referanduma gidileceğini duyurdu. Zaporijya bölgesindeki sözde yönetim de yakın bir dönemde bölgenin Rusya’ya bağlanması için referandum yapılacağını açıkladı.

Sergey Lavrov: Halklar kendi kaderlerini kendileri belirlemeli

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rus medyasına verdiği demeçte, “Özel askeri harekatın en başından beri ve ondan evvelki dönemde, halkların kendi kaderlerine karar vermeleri gerektiğini ifade ettik ve şu anki durum, bu halkların, kendi kaderlerini kendilerinin belirleme isteğini doğruluyor." şeklinde konuştu.

Vladimir Putin iki yönetimi de tanımıştı

Rusya, 2014 yılında Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki olaylarda Kırım’ı ilhak etmişti. Bunun akabinde ayrılıkçılar, Rus nüfusun çoğunlukta olduğu Luhansk ve Donetsk bölgelerinde sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti adında yönetimler ilan etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, geçtiğimiz 21 Şubat'ta bahse konu iki bölgenin sözde yönetimlerinin tanınmasına ilişkin kararnameye Kremlin Sarayı'nda imza atmıştı.

Putin, 24 Şubat 2022 gününün erken saatlerinde 'Donbas'ta ikamet eden insanları korumak adına özel askeri harekat' başlattıklarını açıklamıştı. Böylelikle Ukrayna-Rusya Savaşı başlamıştı.

Yorumlar (0)