Ukrayna, ABD savcılığını bekliyor!

"ABD talep ederse" Ukrayna, Biden'i soruşturabilecek.

DÜNYA 07.10.2019, 19:15
Ukrayna, ABD savcılığını bekliyor!

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "ABD savcılığından Biden ile ilgili resmi talep gelmesi halinde ortak soruşturma komitesi oluşturularak, Ukrayna ve uluslararası kanunlara uygun şekilde gerekli adımlar atılabilir" dedi.

Japon haber ajansı Kyodo'ya konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Joe Biden ve oğlunun soruşturulmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "ABD savcılığından Biden ve oğlu ile ilgili resmi talep gelmesi halinde ortak soruşturma komitesi oluşturularak, Ukrayna ve uluslararası kanunlara uygun şekilde gerekli adımlar atılabilir." ifadelerini kullandı.

"ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisini telefon görüşmesinde Biden ile ilgili soruşturmaya zorladığı" yönündeki iddiaları yorumlayan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Bana asla kimse baskı kurmadı ve şart koymadı." diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın Amerika Birleşik Devletleri'ndeki başkanlık seçimleri skandallarına dahil edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Ukrayna Yolsuzlukla Mücadele Özel Savcılık Müdürü Nazar Holodnitskiy, daha önce, Hunter Biden'ın yönetim kurulu üyesi olduğu Ukrayna'nın enerji şirketi Burisma ile ilgili soruşturmanın 2017'de kapandığını ifade ederek, "Ne Joe Biden ne de oğlu Hunter Biden sorguya alındı. Herhangi bir kanıtın bulunmadığı gerekçesiyle iki sene devam eden soruşturma kapandı." demişti.

Ukrayna Başsavcısı Ruslan Ryaboşapka da Amerikalı Demokrat Başkan aday adayı Joe Biden ve oğlunun soruşturma dosyalarının incelendiğini belirterek, "Soruşturma sürecini etkilemek amacıyla ne Ukraynalı ne de yabancı siyasetçiler bana baskı kurdu." ifadelerini kullanmıştı.

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Başkanı Donald Trump ise Ukrayna ve Çin'in, Joe Biden ve oğlunu soruşturması gerektiğini belirtmişti.

Donald Trump'a yönelik azil soruşturması

ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında temmuzda yapılan tartışmalı telefon görüşmesi, ABD Kongresindeki Demokratların Trump'a yönelik azil soruşturması açmasına sebep olmuştu.

Donald Trump'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'dan, Joe Biden'ın oğlunu soruşturmalarını istediği ileri sürülmüştü. Donald Trump ise Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin tamamen usullere uygun olduğunu savunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'e ancak Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda yardım edeceğini söylediği iddia edilmiş, Demokratlar da bu iddia üzerine azil soruşturması başlatmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ise telefon görüşmesinden önce Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık yardımların askıya alındığını bildirmişti.

Beyaz Saray, görüşmenin dökümünü yayımlamış ve yardımlarla görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu.

Yorumlar (0)