Trump bu sefer de Keşmir sorununa el atmak istiyor!

ABD Başkanı Trump, Davos Zirvesi'nde Hindistan ve Pakistan arasındaki Keşmir gerginliğinin çözümünde ülkesinin yardmcı olabileceğini açıkladı.

DÜNYA 22.01.2020, 14:35 22.01.2020, 15:31
Trump bu sefer de Keşmir sorununa el atmak istiyor!

ABD Başkanı Donald Trump, Davos'ta düzenlenen 50. Dünya Ekonomik Forumu'nda Hindistan ve Pakistan arasındaki Keşmir bölgesi sorununa dair konuştu. Her iki ülkenin de kendisinin olduğunu iddia ettiği ve zaman zaman küçük çaplı da olsa çatışmalar yaşandığı Keşmir bölgesinin ABD tarafından yakinen takip edildiğini söyledi.

Trump, ABD'nin Keşmir sorununun çözümünde iki ülkeye yardımcı olabileceğini söyledi, ancak nasıl yardımcı olabileceğine dair bir açıklama yapmadı.

İmran Han, asıl sorunun Afganistan olduğunu söylüyor

Pakistan Başbakanı İmran Han'la görüşmesinden önce konuşan Trump, ticaret ve sınırların çok büyük önem taşıdığını dile getirirken Han, Afganistan'la yaşanan sorunların kendisi için daha önemli olduğunu vurguladı.

Pakistan ve Hindistan neden Keşmir için mücadele ediyor?

Himalaya Sıradağları'nın bir kısmını oluşturan Keşmir bölgesi, Pakistan ve Hindistan'ın 1947'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlıklarını ilan etmelerinin hemen ardndan iki ülkenin arasında bir tartışma konusu olmuştu. Nükleer silahları bulunan iki komşu ülke arasındaki gerginlik, Ağustos 2019'da zirve yapmıştı. Hindistan'ın Keşmir bölgesindeki bir ayaklanmayı bastırmak için asker göndermesinin ardından bölgenin özel otonom statüsünü iptal etmesi, Pakistan'ın büyük tepkisine sebep olmuştu.

"Hem ABD'yi hem de Pakistan'ı ilgilendiren Afganistan'dır"


Pakistan Başbakanı Han ve ABD Başkanı Trump

Pakistan Başbakanı Han, ABD Başkanı Trump'la yapacağı görüşme öncesinde "Asıl endişemiz, hem ABD'yi hem de Pakistan'ı ilgilendiren Afganistan'dır. ABD de biz de bölgede barışın tesis edilmesi ve Taliban ve Afgan hükümetin Afganistan'da düzenli bir dönüşüm sürecine yol açmasını istiyoruz" dedi.

Yorumlar (0)