Trump, askerleri için 8 milyar dolar istiyor!

ABD Başkanı Trump'ın, Amerikan askerlerinin Japonya'da kalması için Japonlardan 8 milyar dolar istediği iddia ediliyor.

DÜNYA 16.11.2019, 10:06
Trump, askerleri için 8 milyar dolar istiyor!

Foreign Policy isimli uluslararası ilişkiler dergisinin haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, Japonya'dan ada ülkesindeki Amerikan askerlerinin bölgede kalması için 8 milyar dolar talep etti. Bu miktar, Japonya'nın Amerikan askerleri için ABD'ye ödediği 2 milyar doların 4 katı.

54 bin askere karşılık 8 milyar dolar

Müttefiklerinin savunma alanına yatırımlarını artırarak ülkesinin üzerindeki yükü azaltmak isteyen ABD Başkanı Trump, 2021'de bitecek ve 54 bin Amerikan askerinin adadaki kaderini belirleyecek anlaşmanın yenilenmesi için böylesine büyük bir artışı şart koşuyor.

Trump'ın bu talebinin Japon yetkililere Temmuz ayında yapıldığı söyleniyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında dönemin ulusal güvenlik danışmanı John Bolton ve Ulusal Güvenlik Konseyi Asya Direktörü Matt Pottinger, Japonya'ya bir ziyaret düzenlemişti.

Japonya iddiayı reddetti

Japonya Dışişleri Bakanlığı adına konuşan bir sözcü, Foreign Policy'nin yayınladığı raporun yanlış olduğunu ve iki ülke arasındaki askeri anlaşmanın yenilenmesi için herhangi bir görüşmenin yapılmadığını belirtti.

ABD tarafından savunma yatırımları konusunda baskı gören bir diğer ülke ise Güney Kore. Kuzey Kore'ye karşı caydırıcı Amerikan birliklerine ev sahipliği yapan Güney Kore, ABD'nin bölgeden askerlerini çekmesi tehdidiyle karşı karşıya.

Yorumlar (0)