Tayland ve Çin arasında Hong Kong gerginliği

Tayland'ın başkenti Bangkok'taki Çin Büyükelçiliği, Taylandlı siyasetçileri Hong Kong'taki aktivistlere desteklerinden ötürü kınadı.

DÜNYA 11.10.2019, 14:23
Tayland ve Çin arasında Hong Kong gerginliği

Tayland muhalefetinden Yeni Gelecek Partisi'nin lideri Thanathorn Juangroongruangkit'in önde gelen bir Hong Kong protestocusu olan Joshua Wong'la fotoğrafının ortaya çıkması, Çin'in tepkisini çekti. Joshua Wong, Thanathorn ile fotoğrafını Perşembe günü Facebook üzerinden paylaşmıştı.

Çin Bangkok Büyükelçiliği, yaptığı açıklamada "Bazı Taylandlı siyasiler Hong Kong'u ana vatandan ayırmaya çalışan gruplarla temasa geçiyor, onlara destek veriyor. Bu sorumsuzca davranışlar çok yanlış. Çin, bahsi geçen kişilerin Hong Kong'taki problemleri anlayacağını, adımlarını dikkatli atacağını ve Çin ve Tayland arasındaki ilişkiler için işe yarar şeyler yapacaklarını umuyor." dedi.

Wong ve Thanathorn, 5 Ekim'de Hong Kong'ta düzenlenen Açık Gelecek Festivali'ne birlikte katılmışlardı ve yılda bir kez düzenlenen etkinlikte konuşmacı olmuşlardı.

Wong, Taylandlı siyasetçiyle birlikte götürdüğü fotoğraf karesini "Katı otoriter baskıya karşı birlikte duruyoruz." yazısıyla Twitter'dan takipçileriyle paylaştı.

Thanathorn'un partisi şu ana kadar bir açıklama yapmadı.

Tayland Ordusu Genelkurmay Başkanı Apirat Kongsompong da Yeni Gelecek Partisi liderini üstü kapalı şekilde eleştirdi ve siyasetçileri uygunsuz davranışlar göstermemeleri için uyardı.

Genelkurmay Başkanı, "Wong, Tayland'a defalarca geldi. Peki kimle buluşmak için? Belki de buluşmaların gizli bir gündemi vardı, belki de birlikte bir şeyler planlıyorlardı." diye konuşarak Thanathorn'u eleştirdi.

Apirat, "Birileri Hong Kong'taki olaylar esnasında oraya giderek protestoculara cesaret verdi." diyerek Wong'un Twitter ve Facebook'ta paylaştığı fotoğrafı, Thanathorn'u karartarak gösterdi.

Tayland Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili bir yorum yapmadı ancak Eylül ayında yayınladığı ve Hong Kong'taki olayları Çin'in iç işleri olarak nitelendirdiği bir açıklamayı tekrar paylaştı.

Yorumlar (0)