Taliban, dünyanın en büyük altın koleksiyonunun peşinde 

Afganistan yönetiminin büyük kısmını ele geçiren Taliban, ülkede bulunan ve dünyanın en büyük altın koleksiyonu olarak bilinen Baktriya Hazinesi’ni korumak ve ülke dışına çıkarılmasını engellemek için daha fazla önlem alınacağını açıkladı. 

DÜNYA 24.09.2021, 15:00
Taliban, dünyanın en büyük altın koleksiyonunun peşinde 

15 Ağustos’tan bu yana Pençşir haricinde tüm bölgelerde yönetimi ele geçiren Taliban, şimdi de ülkenin en ünlü hazinesinin peşine düştü. Baktriya Hazinesi olarak bilinen ve içerisinde bulunan 20 bin altın ile dünyanın en büyük hazinesi olarak lanse edilen koleksiyon için çalışmalar başlatıldı. 

Taliban Kültür Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmadullah Wasiq, 20 bin paha biçilemez parça için “izleme-bulma” çalışmalarının başladığını ve bu koleksiyona ait en küçük eserin bile ülke dışına çıkarılamayacağını kaydetti.  



2 bin senelik mezarda bulunmuştu 

1978 senesinde Tillya Tepe isimli arkeolojik sit alanının kazısında bulunan 2 bin senelik mezardan çıkan, çoğu altından yapılmış 20 binden fazla eserden oluşan koleksiyona, Baktriya Hazinesi ismi verilmişti. Bir dönem cumhurbaşkanlığı sarayında sergilenen fakat şu anda nerede olduğu bilinmeyen hazinenin Antik İpek Yolu’nun kültürünü ve tarihini temsil ettiği ifade ediliyor. 

Silah, kolye, küpe, bilezik, yüzük, madeni para ile ejderha, tanrı, yunus ve aşk tanrısı gibi bibloların yer aldığı hazine toplamda 21 bin 145 parçadan oluşuyor. Çoğunluğu altın olan hazinedeki bazı parçalar turkuaz, lapis lazuli, carnelian gibi değerli taşlarla kaplı. 



Sovyet ve Afgan arkeologlar tarafından bulunmuştu 

Hazine, bölgede çalışan Afgan ve Sovyet arkeologlar tarafından M.Ö. 300’lü yıllarda Büyük İskender’in yönetimi sırasında kurulan Greko-Baktarya Krallığı’ndaki önemli ticaret yollarından birinin üzerinde bulunan bir erkek ve beş kadına ait bir mezarda keşfedilmişti. Mezarlardan birinde kazı lideri tarafından göçebe prenses olarak tanımlanan, otuzlu yaşlarında bir kadının bulunduğu kayıtlara geçmişti. 



Taliban, tarihi eserleri yok etmişti 

1996-2001 seneleri arasında ülkeyi yöneten Taliban, bir uçuruma oyulmuş Bamiyan Budaları başta olmak üzere 6. yüzyıl ve sonrasından kalma pek çok heykeli ve tarihi eseri yok etmişti. 11 Eylül saldırılarının ardından ise ABD ve İngiltere güçlerinin bölgeye gelmesiyle birlikte Baktriya Hazinesi saklandığı yerden çıkarılmış; o günden bu zamana kadar 13 farklı ülkede sergilenmiş ve Afgan hazinesine 36 milyon TL’den fazla para kazandırmıştı. 



 

Yorumlar (0)