Egeli balıkçılar, ağlarını “dev kalamar” ile çekti: 1 metre boyunda 16 kilo 

İzmir’in Karaburun açıklarında 1 metre 16 kiloluk 2 tane kalamar yakalayan balıkçılar, 15 santimlik kalamarların yuvası olan Ege Denizi’nde gördükleri karşısında şaşkına döndü. 

TARIM 24.09.2021, 15:25
Egeli balıkçılar, ağlarını “dev kalamar” ile çekti: 1 metre boyunda 16 kilo 

İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında balığa çıkan bir grup balıkçı, dev boyutlu kalamar türlerinden olan “Thysanoteuthis Rhombus” isimli 2 adet kalamar yakaladı. Ağ ile çektikleri balıkların boyunun birer metre, kilosunun da 16’şar kg olduğunu ölçen balıkçılar, şaşkınlıklarını gizleyemedi.  

İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, “Ege, normalde, 15 santimlik kalamarların yuvasıdır. Ben 35 senelik meslek hayatımda ilk kez böyle bir balık görüyorum. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin devamlı olarak vurguladığı küresel iklim değişikliğinin etkilerini denizlerde de görmeye başladık.” ifadelerini kullandı. 



“Küresel iklim değişikliğinin etkisi” 

Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akyol da Pakdemirli ile ortak görüşe sahip olarak konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Denizlerdeki küresel ısınmanın ve iklim değişikliklerinin etkisini her geçen gün daha net olarak görüyoruz. Bu kalamar türünün ismi Thysanoteuthis Rhombus. Diamong Squid olarak da bilinir. Normalde Akdeniz’de görülür. Daha önce buna İzmir’de hiç rastlamadık. Denizlerimizde görülmeye başlanan yeni türlerin balıkçılığa etkisi ise şu anda olumsuz boyutlu değil. Sular ısındıkça bu türlerin gelişi de elbette ki artacaktır. Mesela biz, aslan balığının bu denli hızlı gelmesini beklemiyorduk ama sıcaklık artınca geldi. Bu kalamar türünde de aynı şeyi yaşayabiliriz.” 

Yorumlar (0)