Taliban'dan '11 Eylül' ve 'Usame bin Ladin' açıklaması

Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid, 11 Eylül 2001 saldırılarının arkasında El Kaide lideri Usame bin Ladin'in olduğuna ilişkin herhangi bir kanıt bulunmadığını iddia etti.

DÜNYA 26.08.2021, 18:36 28.08.2021, 10:20
Taliban'dan '11 Eylül' ve 'Usame bin Ladin' açıklaması

Mücahid, ABD'nin ülkeden çekilmesi için son tarih olan 31 Ağustos yaklaşırken, Kabil'de basın mensuplarına açıklamada bulundu. 

"Afgan kadınları bizimle gurur duymalı"

Afgan kadınlara korkulanın tam aksine haklarının verileceğinin altını çizen Mücahid, "Kadınlara İslam'ın tanıdığı tüm haklar verilecek. Kadınlar öğretmen, doktor olabilir, eğitim alabilir ve toplum faydasına çalışabilir. Hepsi bizim kız kardeşimiz. Korkmalarına hiç gerek yok. Taliban da bu ülkenin insanıdır. Taliban bu ülke için savaşmıştır. Kadınların bizden korkmak yerine bizimle gurur duymaları gerekiyor." şeklinde konuştu.

Mücahid, Taliban'ın an itibarıyla Afgan kadınlarla zorla evlendiğine ilişkin çıkan haberleri reddederek, iddiaları 'önceki rejimin propagandası' olarak tanımladı.

"ABD'ye gitmelerini istemiyoruz"

Afganların an itibarıyla ülkeyi terk etmelerini isteyip istemediklerine yönelik soru sorulması üzerine ise Mücahid, "Bu onların bileceği iş. Ancak biz ülkemizin insanlarının ABD'ye gitmesini istemiyoruz. Geçmişte her ne yapmış olurlarsa olsunlar onlara af çıkaracağız. Onlar Afganistan'da kalmalı. Milletimiz için eğitimli, genç insanlara gereksinim duyuyoruz." yanıtını verdi.

Mücahid, Taliban yönetiminin Biden yönetimi ile 'normal meşru diplomatik ilişkiler' istediğine işaret etti.

"11 Eylül saldırılarını El Kaide yapmadı"

El Kaide elebaşı Usame bin Ladin'in 11 Eylül 2001 saldırılarının arkasında olduğunu da reddeden Mücahid, "Afganistan'ın işgali için herhangi bir gerekçe yoktu, bir bahane vardı. Ladin, ABD'nin meselesi olduğu dönemde Afganistan'daydı. Ladin'in 11 Eylül 2001'de yer aldığına ilişkin bir delil olmamasına karşın, biz an itibarıyla Afgan topraklarının kimseye karşı kullanılmayacağına dair söz veriyoruz." yorumunda bulundu.

Yorumlar (0)