Sürpriz iddia! Beyaz Saray'a davet edildi

ABD Başkanı Donald Trump'a yakın bir isim olan Cumhuriyetçi Partili Senatör Rand Paul'un, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'i Beyaz Saray'a davet ettiği iddia edildi.

DÜNYA 03.08.2019, 15:26 03.08.2019, 15:29
Sürpriz iddia! Beyaz Saray'a davet edildi

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in, geçen ay New York ziyareti sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek için Beyaz Saray'a davet edildiği ileri sürüldü.

Amerikan New Yorker dergisinde yer alan habere göre, iki hafta önce Birleşmiş Milletler (BM) toplantılarına katılmak için New York'a giden Muhammed Cevad Zarif, Trump'a yakın bir isim olan Cumhuriyetçi Partili Senatör Rand Paul tarafından Beyaz Saray'a davet edildi.

Cumhuriyetçi Partili Senatör Rand Paul ve danışmanı Doug Stafford, 15 Temmuz günü Trump'ın bilgisi dahilinde, New York'taki İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği ofisinde Muhammed Cevad Zarif ile bir araya geldi. İkili, İran'ın nükleer programı ve Basra Körfezi'nde yaşanan gerginlik başta olmak üzere Washington ile Tahran arasındaki sorunları görüştü. 

Fetvaları yasa haline getirmek istedi 

Görüşmede Zarif, İran'ın nükleer programına ilişkin ABD Başkanı Donald Trump'ın endişelerini giderebilmek amacıyla İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in 2003 ve 2010 yıllarında verdiği nükleer silahları yasaklayan fetvasını Mecliste onaylayarak yasa haline getirmek dahil ABD'li senatöre çeşitli önerilerde bulundu.

Paul, söz konusu önerileri Trump'a doğrudan sunabilmesi için Zarif'i Beyaz Saray'a davet etti. Bunun üzerine Zarif, görüşmenin sadece fotoğraf çekiminden ibaret kalarak sonuçsuz olma ihtimalinden kaygılandığını bildirdi.

Zarif, Trump'la görüşme davetine cevabı tek başına veremeyeceğini ve Tahran ile görüşmelerde bulunması gerektiğini kaydetti.

Tahran görüşmeye izin vermedi 

Söz konusu diplomatlara göre, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, görüşmenin ardından ABD Başkanı Donald Trump'la Beyaz Saray'da bir araya gelme teklifini İranlı liderlere iletti ancak Tahran'dan onay çıkmadı. 

Trump, İranlı yetkililerle görüşmek istediğini önceden birçok defa dile getirmiş ancak İran lideri Hamaney, 2015 yılında imzaladığı nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilen ABD yönetiminin 'güvenilmez' olduğunu belirterek, Washington ile müzakereye kapıyı kapatmıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de müzakere için ABD'nin baskıları tamamen yok etmesi gerektiğini bildirmişti.

Yaptırım listesine dahil edilmişti

ABD Hazine Bakanlığı, çarşamba günü İran lideri Ayetullah Ali Hamaney adına çalıştığı gerekçesiyle İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'i yaptırım listesine dahil etmişti. 

Yaptırımlar, Zarif'in ABD'deki mal varlığına erişimini ve ABD'ye seyahat etmesini önlerken, ABD vatandaşlarının İran Dışişleri Bakanı ile herhangi bir ticari ilişki kurmasını da yasaklıyor. Fakat BM merkezine ev sahipliği yapan ABD'nin, BM toplantılarına katılmak için New York'a gelecek diplomatlara vize verme zorunluluğu bulunuyor.

Diğer bir yandan Zarif'in eylül ayında BM Genel Kuruluna katılmak için İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile New York'a gideceği öngörülüyor.

Yorumlar (0)