Suriyelilerin dönüşü görüşüldü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya İçişleri Bakanı Seehofer ve Avrupa Komisyonu Göç, Vatandaşlık ve İçişlerinden Sorumlu Üyesi Avramopoulos ile görüştü.

DÜNYA 04.10.2019, 17:01 04.10.2019, 18:05
Suriyelilerin dönüşü görüşüldü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Twitter hesabından da paylaştığı görüşmede Avrupa Birliği ile “18 Mart Mutabakatı çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği” üzerine konuştuğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin AB’den çeşitli beklentileri olduğunu söylerken "Avrupa Birliği'nin Türkiye ile daha sağlıklı iş birliği istediğini gördük ama sözlerin de tutulması gerekiyor” dedi. Bakan, meselenin sadece göçmen meselesi olmadığını, üyelik müzakereleri ve vize serbestisi hakkında da konuşulması ve sözlerin tutulması gerektiğini belirtti.

“[Vize serbestisi konusunda] kalan beş şartın yerine getirmesi konusunda Cumhurbaşkanımızın genelgesi de yayımlandı. Meclis'te şu anda yargı reformu görüşülüyor. Terörle mücadelede beklentilerimiz var” diyen Çavuşoğlu, kuzey Suriye’de kurulması planlanan güvenli bölge konusunun da görüşüldüğünü söyledi.

Çavuşoğlu, görüşmenin çok verimli geçtiğini, önümüzdeki süreçte atılması gereken adımların konuşulduğunu söyledi.

Macron'un suçlamalarına yanıt verdi

Dışişleri Bakanı, Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un mülteciler konusunda Türkiye hakkındaki suçlamalarının “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Macron, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki konuşmasında Yunan bir parlamenterin Türkiye’den Yunanistan’a geçişlerde artış olması üzerine sorduğu soruya "Türkiye'nin mülteci konusunu Avrupa Birliği'ne baskı yapmak için kullandığını söylemekte haklısınız” şeklinde cevap vermişti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile görüşme

Alman İçişleri Bakanı Seehofer ise Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından kabul edildi. Seehofer, görüşmeden sonra “İşbirliğini artırmayı hedefliyorum. Açık ve yapıcı bir görüşme yaptık, bunu devam ettireceğiz” dedi.

Seehofer ile Avramopoulos, dün akşam İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmüştü.

Seehofer, Türkiye’den sonra göç hakkında görüşmek için Yunanistan'ın başkenti Atina'ya gidecek.

Yorumlar (2)
Eren 5 yıl önce
Avrupa Mülteci Anlaşması ile Türkiye yıllardır Hiçbir Şey Elde edemedi. Yıllardır Vize konusunda 5-6 kriter kaldı diyerek ve Milyonlarca Mültecileri alıp , 40 milyarlarca dolar, harcayarak, Konuşma verimli geçti diyerek , yıllardır Aynı Şeyleri duymaktan yorulduk... Avrupa Vize Başvurusunda Yıllardır Sıkıntı, Zorluk yaşıyoruz ve Her vize Başvuru sonrası Ret alıyoruz... Bu yüzden Türkiye Milletin , Güveni ve İnancı kalmadı , Sonuçta bu Türkiye milletine mülteci kabul etme konusunda Bir Avrupa Vize Sözü Verildi . Hükümet ve Erdoğan , Bu Verilen Sözün arkasındaki Tek Sorumlusudur. Kimse Bahane aramasın ve Mağduriyet oynamasın... Söz Sözdür.. Erin borcudur...
esma 4 yıl önce
bizler çounluk ülkemizde suriyeli istemiyoruz