Altın klozeti getirene 124 bin dolar ödül!

İngiltere'nin Blenheim Sarayı'ndan 6 milyon dolarlık 18 ayar altın klozet çalındı. Klozeti geri getirene 124 bin dolar ödül verilecek.

DÜNYA 04.10.2019, 17:21
Altın klozeti getirene 124 bin dolar ödül!

İngiltere'nin Oxfordshire kentinde bulunan ve Winston Churchill'in doğum yeri olarak tanınan Blenheim Sarayı'nı sigortalayan FASA, altın klozeti geri getirene belli şartların yerine getirilmesi durumunda 124 bin dolar para ödülü verileceğini bildirdi.

Klozetin sağlam geri dönmesi şartını koyan sigorta şirketi, "Kötü adamlara para ödememek için çok dikkatli olmalıyız." dedi. 

Eylül ayındaki hırsızlığa karışan bir aracın güvenlik kamerası görüntüleri polis tarafından yayımladı. 

Söz konusu görüntülerdeki mavi renkli Volkswagen Golf R model aracın henüz bulunamadığı, hırsızlık sırasında araca sahte plaka takılmış olabileceği ifade edildi.   

İlk olarak soygun suçlamasıyla gözaltına alınan 66 yaşındaki bir erkek ile soygun komplosu şüphesiyle gözaltına alınan 35 yaşındaki erkeğin daha sonra bırakıldığı bildirildi. 

Hırsızlık esnasında en az iki araç kullanıldığı kanaatini ileten polis, "Hırsızlık sırasında Woodstock bölgesinde bulunanlar içinden bu aracı tanıyanlar veya çalınan sanat eserinin yeriyle ilgili bilgisi olanlar bizimle temasa geçsin." dedi.

"America" ismi verilen 6 milyon dolar değerindeki altın klozet, İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan'ın "Zafer bir seçenek değil" başlıklı sergisi dâhilinde Blenheim Sarayı'nda yer alıyordu.

"Çalınması kolay bir şey değil"

Marlborough Dükü'nün kardeşi ve Blenheim Sanat Vakfı'nın kurucusu Edward Spencer-Churchill, ağustos ayında verdiği mülakatta, klozetin çalınması olasılığını değerlendirmemişti.

Churchill, "Çalınması kolay bir şey değil. Su tesisatına bağlı. Üstelik hırsızın son kullanın kim olduğu ve ne yediğine dair fikri olmayacak. Dolayısıyla koruma koymayı düşünmüyorum." demişti.

"Soygun filmi gibi"

Hırsızları "büyük performans sanatçıları" olarak nitelendiren eserin yaratıcı Maurizio Cattelan, şunları söylemişti:

"Soygun filmlerini hep sevmişimdir ve nihayet kendimi birinin içinde buldum."

İtalyan sanatçı, hırsızlara şu şekilde seslenmişti:

"Sevgili hırsızlar, lütfen, bunu okursanız, eseri ne kadar beğendiniz ve altına işemenin nasıl bir his olduğundan beni haberdar edin."

Kullanım 3 dakikayla sınırlandırılmıştı

Altın klozetin, 2016 yılında New York'taki Guggenheim Müzesi'nde sergilendiğinde ziyaretçilerin kullanımına sunulması, büyük yankı uyandırmıştı. Kullanım 3 dakika ile sınırlandırılırken, kapıda korumalar beklemişti. 

2017 yılında ABD Başkanı Donald Trump'ın yerleştiği Beyaz Saray, Guggenheim'dan Vincent Van Gogh'un "1888 tarihli Kar Manzarası tablosunu" ödünç almayı istediğinde "America ismi verilen klozet, bir kez daha manşetlere çıkmıştı.

Müzeden, "Biz size onun yerine altın klozeti verelim." açıklaması gelmişti. 

Yorumlar (0)