"Suriye'de Kürt yönetimi söz konusu olamaz!"

Beşar Esad'ın Danışmanı Buseyne Şaban, özerk Kürt yönetiminin söz konusu olamayacağını ifade etti.

DÜNYA 18.10.2019, 11:37 18.10.2019, 11:51
"Suriye'de Kürt yönetimi söz konusu olamaz!"

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Danışmanı Buseyne Şaban, Türkiye ile ABD'nin Barış Pınarı Harekâtı'na ara verme konusundaki anlaşmasını "belirsiz" olarak nitelendirdi.

Şaban, Lübnan merkezli el Mayadin televizyonuna verdiği bir röportajda Şam'ın topraklarında Irak Kürdistanı'nın bir "kopyasını" kabul edip edemeyeceği sorusuna, "Elbette kabul edemeyiz." cevabını verdi. Buseyne Şaban, Şam yönetiminin Suriye’de Kürt özerkliğinin kurulmasına karşı olduğunu, ülkede bu konunun söz konusu olması için hiçbir neden olmadığını söyledi. 

“Kürt özerkliği için hiçbir neden yok. Suriye çok sayıda etnik ve dini katmandan oluştuğu için, hiçbir zaman herhangi bir grup için özerklik konuşamayacağız. Kürtlerin çoğunluğu bizim toplumumuzun değerli bir parçası, ancak bazı Kürt örgütleri ülkenin çıkarlarına aykırı bir siyasi karar vermişlerdir." diyen Şaban PKK-YPG terör örgütünün bölücü emellerini bir kez daha gözler önüne serdi.

 

Şaban, el Mayadin televizyonuna yaptığı açıklamada, "ABD ve Türkiye tarafından açıklanan ateşkes anlaşması belirsiz gözüküyor" ifadesini kullanarak “güvenli bölge terimi yanlış, Türkiye'nin gerçekten ima ettiği şey bir işgal bölgesidir” dedi.

Dün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Ankara'da 4 saatten fazla süren görüşmelerde bulunmuş, taraflar Suriye'deki PKK/PYD terör örgütünün Türkiye sınırından yaklaşık 32 kilometre mesafeye çekilmesini kolaylaştırmak için Suriye'deki Türk operasyonunu 120 saat askıya almayı kabul etmişti.

Bunun üzerine, üst düzey bir Kürt yetkili Aldar Halil, ABD ile Türkiye arasında uzlaşılan Suriye'deki operasyona yönelik ara verme anlaşmasını memnuniyetle karşılamıştı.

Yorumlar (0)