Sürgünün 76. yılı: Ahıska Türkü Şükri Anvarov o günleri anlattı

Sürgünü yaşayan Şükri Anvarov, "Alabildiğimiz eşyalarımızı aldık, alamadıklarımız kaldı. Birçok mal kaldı geride. Arabalarla bizi tren istasyonuna götürdüler." dedi.

DÜNYA 15.11.2020, 00:18 16.11.2020, 16:56
Sürgünün 76. yılı: Ahıska Türkü Şükri Anvarov o günleri anlattı

Sovyetler Birliği döneminde Stalin tarafından, bugünkü Gürcistan sınırları içerisinde kalan Ahıska bölgesindeki binlerce Ahıska Türkü'nün, 14 Kasım 1944'te tren vagonlarına doldurularak Orta Asya'ya sürülmesinin ardından 76 yıl geçti.

Ukrayna'nın Nikolayev kentinde yaşayan sürgünün tanığı 87 yaşındaki Şükri Anvarov, o dönemde başından geçenleri anlattı.

"Zorla evden çıkarttılar"

Anvarov, sürüldüklerinde 11-12 yaşlarında olduğunu, askerlerin tüfeklerle şafakta kapılara dayandığını ve camları kırarak herkesi zorla evden çıkarttığını kaydetti.

Askerlerin konuştukları dili anlamadıkları için önce ne olduğunu fark edemediklerini söyleyen Anvarov, başkalarının kendilerine sürgün edildiklerini açıkladığını ifade etti.

Anvarov, "Alabildiğimiz eşyalarımızı aldık, alamadıklarımız kaldı. Birçok mal kaldı geride. Arabalarla bizi tren istasyonuna götürdüler." dedi.

"Kömür vagonlarında yolculuk ettik"

Anvarov, kömür taşımak için kullanılan penceresiz vagonlara yerleştirildiklerini söyleyerek, "19-20 gün trenle o olumsuz şartlarda yol gittik ve Özbekistan'a vardık. 3 gün bizi bir pazarda beklettiler ve sonra köylere dağıttılar." dedi.

"Özbekistan'dan da ayrılmak zorunda kaldık"

1990 yılına kadar sorunsuz bir şekilde Özbekistan'da hayatlarını geçirdiklerini belirten Anvarov, 1989'daki 'Fergana Olayları'nın ardından Özbekistan'dan da ayrılmak durumunda kaldıklarını ifade ederek, "Özbekler de bizleri attı, oysa ki onlar da Müslüman biz de Müslümanız." dedi.

Anvarov, Ahıska Türkleri olarak tekrar parçalandıklarını ve Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Ukrayna gibi farklı ülkelere göç etmek zorunda kaldıklarının altını çizerek, "Biz de Ukrayna'ya, Nikolayev şehrine geldik. Ukrayna'da yaşamaktan memnunuz fakat bizim yerimiz Türkiye'dir. Bir gün Türkiye'de yaşamak isteriz." ifadelerini kullandı.







 

Yorumlar (0)