Süreç resmen başladı: ABD'den Türkiye'ye yeşil ışık

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Kongre'ye, ülkemize F-16 savaş uçağı satışının ABD menfaatlerine hizmet edeceğini kaydeden bir öneri mektubu iletilerek, “F-16 savaş uçağı satışı, ABD menfaatleriyle uyumludur ve NATO'nun uzun süreli planlarına hizmet sunacaktır." denildi.

DÜNYA 06.04.2022, 23:28
Süreç resmen başladı: ABD'den Türkiye'ye yeşil ışık

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkemize F-16 savaş uçaklarının satılması adına önemli bir adım attı. Bakanlık, Kongre'ye ilettiği öneri mektubunda, Biden yönetiminin ülkemize potansiyel F-16 satışının ABD'nin ulusal güvenlik menfaatiyle uyumlu olacağı ve buna ek olarak NATO'nun uzun süreli birliğine hizmet sunacağına inandığı kaydedildi.

Söz konusu mektupta, "F-16 savaş uçağı satışı, ABD menfaatleriyle uyumludur ve NATO'nun uzun süreli planlarına hizmet sunacaktır." ifadeleri kullanılırken, aynı zamanda ülkemizin Ukrayna'ya olan destekleri ve savunma bağları, 'bölgedeki art niyetli eylemler için önemli bir caydırıcı güç' olarak tanımlandı.

Mektupta, "ABD yönetimi, Türkiye ile uygun savunma ticaret ilişkilerinin, ABD ulusal güvenliği, ticari ve ekonomik menfaatlerinin yanı sıra, uzun süreli NATO ittifakı birliği ve menfaatleri için de gerekli olduğunu düşünüyor." denilerek, Dışişleri Bakanlığı tarafından tavsiye edilen F-16 savaş uçağı satışı için Kongre'nin onayının elzem olduğu eklendi. Mektupta, ABD'den ülkemize F-16 satışı için herhangi bir takvim veyahut güvence sunulmadı.

Türkiye talepte bulunmuştu

Ekim 2021'de Türkiye, ABD'den 40 tane F-16 ve söz konusu savaş uçağı için 80 tane modernizasyon kiti almak için istekte bulunmuştu. Anlaşmaya varılması için ABD hükümetinde onay süreçlerinin neticelenmesi bekleniyordu.

Erdoğan: En kısa zamanda sonuçlanmasını bekliyoruz

ABD, ülkemizin S-400 hava savunma sistemleri almasının akabinde Türkiye'ye F-16 satılmasına dair talepleri cevapsız bırakmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile 10 Mart'ta gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, ülkemizi hedef alan tüm 'haksız' yaptırımları ortadan kaldırmanın vaktinin geldiğini ve ülkemizin F-16 savaş uçakları satın alma isteğinin mümkün olan en kısa zamanda neticelenmesini beklediğini dile getirmişti. 

Yorumlar (0)