Sudan'da 7 günlük ateşkes: ABD ve Suudi Arabistan’dan ortak bildiri

ABD ve Suudi Arabistan, Sudan'da çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri ile ordu arasında gerçekleştirilen 7 günlük ateşkesin Sudan yerel saatiyle 22 Mayıs Pazartesi 21.45'te uygulamaya sokulacağını paylaştı.

DÜNYA 21.05.2023, 10:30
Sudan'da 7 günlük ateşkes: ABD ve Suudi Arabistan’dan ortak bildiri

Sudan’da çatışmalar devam ediyor. Bu kapsamda ABD ve Suudi Arabistan tarafından yayımlanan ortak bildiride, HDK ile Sudan ordusu arasında oluşturulan 7 günlük ateşkesin onaylandığı belirtildi.

Yarın başlıyor

Açıklamada, Sudan'da meydana gelen çatışmaların sona ermesi için çatışmanın tarafları arasında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde doğrudan gerçekleştirilen temaslarda yapılan ateşkesin, Sudan yerel saatiyle 22 Mayıs Pazartesi 21.45'te faaliyete sokulacağı aktarıldı.

ABD ve Suudi Arabistan idaresinde gerçekleştirilen kısa süreli anlaşmanın, HDK ve Sudan temsilcilerince imzalandığı, yürürlüğe sokulmasının ardından 7 gün geçerli olacak biçimde ateşkesin tarafların onay vermesi durumunda uzatılabileceği bilgisi paylaşıldı.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan ve ABD’nin Sudan'da meydana gelen krizi çözüme ulaştırmak üzere Cidde kentinde 6 Mayıs günü başlattıkları taraflar arasındaki temaslar sonucunda 11 Mayıs tarihinde, Sudan'daki çatışmaların sonlanması adına "Cidde Bildirgesi" anlaşması imzalanmıştı.

Bildirgede, HDK ve Sudan ordusunun sivillere zararda bulunabilecek bir saldırıdan uzak duracağı ifade edilirken, Sudan halkının yararının sağlanmasının iki taraf için öncelik olduğuna da işaret edilmişti.

HDK ve Sudan ordusu arasında, tarafların yaşadığı fikir ayrılıklarının artması sonucunda Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer kentlerde 15 Nisan günü çatışmalar meydana gelmişti.

Yorumlar (0)