Sisi hakkında tutuklama talebi!

İngiltere'de iktidarı darbeyle ele geçiren Abdulfettah es-Sisi için Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin hapishanede ölümüne yönelik tutuklama emri çıkarılması talep edildi.

DÜNYA 20.01.2020, 10:23 20.01.2020, 10:30
Sisi hakkında tutuklama talebi!

Londra merkezli Uluslararası Adalet Odaları (Guernica 37), Sisi İngiltere'yi ziyaret etmeden önce Londra Polisi Terörle Mücadele Biriminden, "Mısır hükûmeti ve devlet kurumları aleyhindeki güvenilir işkence iddialarını" soruşturmasını istedi. 

Guernica 37'nin yaptığı açıklamada Mısır Devrim Konseyi'nin talebi üzerine adım atıldığı ifade edilerek, başvuruda Mursi'nin ölümü ile birlikte ölümünün evvelinde gördüğü işkence teşkil eden muamelenin soruşturulmasının talep edildiğinin altı çizildi.

"Soruşturma ya da kovuşturma fırsatı olduğunda..."

Sisi'nin, Mursi'ye yapılanlardan bihaber olamayacağı söylenen açıklamada, "Mursi'nin gördüğü muamelenin ölümüne katkıda bulunduğu sadece varsayım değil, askerî rejimin elinde gördüğü muamelenin onu öldürdüğü ve niyetin de bu olduğuna dair inandırıcı argümanlar var." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Mursi'nin ölümünün cezasız kalamayacağı ve soruşturma ya da kovuşturma fırsatı oluştuğu takdirde bunun gerçekleşmesi gerektiği vurgulandı.

Tutuklanması talep ediliyor

Birleşik Krallık'ın işlendiği yer fark etmeksizin herhangi bir işkence suçunu soruşturma ve kovuşturması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada Sisi'nin ziyareti sırasında da uygun adımların atılması gerektiği ifade edilerek bu kapsamda Sisi hakkında tutuklama emri çıkarılmasını istedi. 

Sisi'nin İngiltere-Afrika Yatırım Zirvesi için Londra'da olması bekleniyor. 

Guernica 37, daha önce de Mursi'nin ölümü hakkında BM'ye bağımsız bir soruşturma başlatma çağrısında bulunmuştu.

Yorumlar (0)