Seçim zaferi sonrası "Brexit" mesajı verdi!

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakâr Parti'nin tek başına iktidara geldiği netleşti. Erken genel seçimde zafer elde eden Johnson, hükümetinin Brexit'i gerçekleştirmek ve ülkeyi birleştirmek için güçlü bir yetki kazandığını vurguladı.

DÜNYA 13.12.2019, 09:27
Seçim zaferi sonrası "Brexit" mesajı verdi!

İngiltere'de düzenlenen erken genel seçimde Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakâr Partinin tek başına iktidara geleceği kesinleşti. 

Oy verme işlemi saat 22.00'da (TSİ 01.00) sona erdi. Oy sayım işlemi hala sürüyor. Yerel saatle yaklaşık 05.00'te (TSİ 08.00) Muhafazakâr Parti'nin salt çoğunluk olan 326'yı geçtiği bildirildi. 

Sayım işleminin tamamlanmasının ardından bu sayının daha da artış göstereceği tahmin ediliyor. İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC, Muhafazakârların 363, İşçi Partisi'nin de 203 sandalye kazanmasının beklendiğini kaydetti. 

Borsa Johnson, seçim sonuçlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Johnson, "Bu aşamada, Muhafazakâr Parti hükümetine yalnızca Brexit'in gerçekleştirilmesini sağlamak değil, aynı zamanda bu ülkeyi birleştirmek ve ilerletmek için de yeni ve güçlü bir yetki verildiği görünüyor." değerlendirmesini yaptı.

"Tarihî bir seçim olacak"

Halkın demokratik iradesine saygı duyulmasını ve ülkenin daha iyi bir duruma gelmesini sağlayan tarihî bir seçim olacağına dikkat çeken Johnson, "Şimdi yapacağımız şey budur ve eğer sandık çıkış anketlerindeki gibi (parlamentoya) geri dönecek kadar şanslıysak, o zaman işimiz bugün başlayacak." dedi.

Diğer yandan Johnson, Batı Londra'daki seçim bölgesinde 7 bin 210 oy farkla ve toplamda 25 bin 251 oyla tekrar Avam Kamarası'na seçildi.

Sandık çıkış anketleri, Johnson liderliğindeki Muhafazakâr Parti'nin 368 sandalye ile seçimi ilk sırada tamamladığını gösterdi. Böylece Muhafazakâr Parti, salt çoğunluk olan 326'yı geçerek iki sene sonra tekrar tek başına iktidara geldi.

Johnson'ın en büyük rakibi durumundaki Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi ise 191 sandalye kazanarak ikinci sıraya yerleşti. Böylece İşçi Partisi, 2017 yılında kazandığı 262 sandalyeden 71'ini kaybederek tarihinin en kötü yenilgisine uğradı. 

Brexit gerçekleşecek 

Söz konusu sonuca göre Johnson, Avrupa Birliği (AB) ile vardığı Brexit anlaşmasını başka bir partinin desteğine gerek duymadan 650 üyeli Avam Kamarası'ndan geçirebilecek. İngiltere, 31 Ocak 2020 tarihinde Avrupa Birliği'nden ayrılmış olacak.

Johnson, tek başına iktidara gelmesi halinde ilk işinin Brexit anlaşmasını parlamentoya getirmek olacağını belirtiyordu.
 

Yorumlar (0)