Savcı sordu, Biden yanıtladı: İki günlük sorguya dair Beyaz Saray'dan açıklama

Evinde ve garajında bazı gizli belgeler bulunduğu bu yılın başında açıklanan ABD Başkanı Joe Biden, iki gün boyunca özel yetkili savcı Robert Hur tarafından sorgulandı. Beyaz Saray, konuya dair açıklamada bulundu.

DÜNYA 10.10.2023, 10:11 11.10.2023, 18:49 Hakan Öksüz
Savcı sordu, Biden yanıtladı: İki günlük sorguya dair Beyaz Saray'dan açıklama

ABD Başkanı Joe Biden'ın danışmanlarından biri olan Richard Sauber, Penn Biden Merkezi'nde 2 Kasım 2022'de bulunan bazı gizli belgeler hakkında açıklama yaparak ABD kamuoyunda yankı uyandırmıştı. 

Belgeler kilitli bir dolapta tutuluyordu

9 Ocak'ta konuya dair konuşan Sauber, kilitli bir dolapta tutulan söz konusu belgelerin Biden'ın başkan yardımcılığı döneminden kaldığını belirtmişti. Belgelerin bulunmasının ardından Biden'ın avukatlarının acilen Beyaz Saray'ı bilgilendirdiğini kaydeden Sauber, bazı arşiv kurumlarıyla iletişime geçildiğini vurgulamıştı.

Garajında gizli belge bulunan Biden, "şaşkınım" demişti

Tartışmalar sürerken bu kez 22 Ocak'ta Biden'ın Delaware'de yer alan evinin garajında "gizli belgeler" bulunduğu açıklanmıştı. Başkan Biden, bu belgelerin garajda bulunmasını "şaşkınlıkla" karşıladığını belirterek içerikleri hakkında bilgi sahibi olmadığını savunmuştu. Rehoboth Beach'te bulunan yazlık evde de belge avına çıkılmış ancak aramalar sonuçsuz kalmıştı. 

Savcı Robert Hur, Biden'ı sorguladı

Başkan Biden, başkan yardımcısı olduğu dönemden kalma söz konusu gizli belgeler ile ilgili özel yetkili savcı Robert Hur tarafından sorgulandı. 

Beyaz Saray, soruşturma kapsamında Biden'ın pazar ve pazartesi günü gönüllü olarak sorguya katıldığını bildirdi. Başkan Biden'ın, soruşturmaların şeffaflığının sürdürülmesi için iş birliği yaptığı ve gerekli bilgileri verdiği aktarıldı.

Biden, Trump'a "sorumsuz" diyerek yüklenmişti

Eski Başkan Donald Trump'ın Palm Beach'te bulunan Mar-a-Lago malikanesinde 8 Ağustos 2022'de FBI ajanları tarafından arama yapılmıştı. Aramada gizli belgelerin bulunması, ABD kamuoyunda yankı uyandırmıştı. Trump'ın en büyük siyasi rakiplerinden olan Başkan Biden, "Bir insan ancak bu kadar sorumsuz olabilir." yorumunda bulunmuştu.

Yorumlar (0)