Şangay’da Omicron varyantı nedeniyle ilk ölümler yaşandı

Çin’de Omicron varyantının neden olduğu salgında ilk ölümler gerçekleşmeye başladı. Şanghay Yerel Sağlık Komisyonu Direktörü Vu Cingley, hastanede yatan hastaların sadece yüzde 1’inin durumunun ağır olduğunu vurgularken 60 yaş üstü vatandaşların aşılanma oranlarının yeterince tatminkar olmadığını belirtti.

DÜNYA 18.04.2022, 11:20 18.04.2022, 18:01
Şangay’da Omicron varyantı nedeniyle ilk ölümler yaşandı

Çin’de yer alan Şangay kentinde Omicron varyantının neden olduğu salgında ilk ölümler yaşanmaya başladı. Yerel sağlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamada yaşları 89 ile 91 arasında olan 3 hasta koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi. İkisi kadın biri erkek olan hastaların devam eden kalp damar ve tansiyon rahatsızlıkları da bulunuyor. Böylelikle kentte omicron varyantı ile yaşanan koronavirüs vakalarında ilk ölümler gerçekleşmiş oldu. Kentte ayrıca son 24 saatte hastalık belirtisi olan 2 bin 417 hasta ve hastalık belirtisi olmayan 19 binin üzerine vaka olduğu da kayıtlara geçti. Bölge ayrıca Çin’de en fazla vakanın yaşandığı yer olarak da dikkat çekiyor. Şangay’da son haftalarda hastalığa dönüşen ve belirti olmayan vakalar arasındaki büyük fark da dikkat çekmeye başladı. Bu farkın bulaşıcılığı yüksek ancak hastalık belirtisi düşük olan BA.2 mutasyonu nedeniyle meydana geldiği düşünülüyor.

Hastaların sadece binde 1’inin durumu ağır

Şangay’da mart ayından bu yana yaşanan 340 bin vakanın büyük bir bölümünde hastaların belirti göstermemesi dikkat çekti. Şanghay Yerel Sağlık Komisyonu Direktörü Vu Cingley de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, hastanelerde tedavi gören 18 binin üzerinde hastanın sadece 16’sının durumunun ciddi olduğunu söyledi. Bu binde 1’den bile az bir oran olarak göze çarpıyor. Durumu ciddi olan hastaların sadece bir tanesinin 33 yaşında olduğu ve diğerlerinin 70 yaş üzerinde olduğunu belirten Vu, tüm hastaların kronik rahatsızlığı olduğunu da sözlerine ekledi. Ağır hastaların sadece bir tanesinin aşılı olduğunu vurgulayan Vu, yaşlı insanların aşılanması gerektiğini belirtti.

60 yaş üstü vatandaşların aşılanma oranları yeterli görülmüyor

Vu ayrıca, Şangay’daki 60 yaş üstü insanların yüzde 62’sinin 2 doz aşı yaptırdığını ve üç dozu yaptıran vatandaşların sayısının da yüzde 38 olduğunu belirterek bu rakamların yeterince tatminkar olmadığının altını çizdi. Şangay’da yaşanan vakalar nedeniyle 28 Mart tarihinde kademeli kapanma sürecine girilmiş ve vakalarda beklenen azalmanın görülmemesinin ardından belirsiz bir süreyle uzatılmıştı. Kentte uygulanan kapanma tedbirleri bakım hizmetlerinin sağlanması ve gıda tedariki gibi alanlarda sorunların yaşanmasına neden olmuştu. Sağlık yetkilileri konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda son 14 günde vakanın görülmediği bölgelerde kapanmanın kaldırılacağını açıklamıştı.

Belirti göstermeyen vakalar dahil edilmiyor

Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin’de son 24 saatlik süreçte hastalık belirtisi gösteren 2 bin 742 vaka ve hastalık belirtisi göstermeyen 20 binin üzerinde vaka tespit edildi. Çinli yetkililer testi pozitif çıkmasına karşın hastalık belirtisi göstermeyen hastaları toplam vakalara dahil etmiyor. Son bir günde yurt dışı kaynaklı tespit edilen 98 vakanın yaşandığı Çin’de hayatını kaybeden olmadı.

Hong Kong’da yıl başından bu yana yaklaşık 9 bin ölüm yaşandı

Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde ise koronavirüsün Omicron varyantı kaynaklı vakaların neden olduğu beşinci dalganın etkileri giderek azalmaya başladı. Sağlık Koruma Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre kentte, son bir günde 12 tanesi yurt dışı kaynaklı olmak üzere toplam 747 vaka tespit edildi. 29 kişinin hayatını kaybettiği kentte vaka sayıları ise son üç gün içinde binin altına düştü. Salgınla birlikte bu yılın başından beri yaklaşık 9 bin kişi hayatını kaybetti. Kentte yaşayan 60 yaş üstü vatandaşların aşılama oranlarının düşük olması sebebiyle ölümlerin bu kadar yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Sıfır vaka stratejisi sorgulanmaya başladı

Bulaşıcılığı yüksek olan Omicron varyantının neden olduğu tablo, Çin’de koronavirüse karşı gösterilen sıfır vaka stratejisinin de sorgulanmasına yol açtı. Vakaların ortaya çıktığı yerlerde bulaşmayı önlemek adına katı tedbirler alınan şehirde bu tedbirler, hayatın olağan akışını önlemesi ve maliyetleri etkilemesi açısından sık sık tartışma konusu oluyor. Salgının yaşandığı diğer ülkeler yavaş yavaş normalleşme sürecine girerken Çin’in gösterdiği mücadele stratejisinin değiştirip değiştirmeyeceği merak ediliyor.

Yorumlar (0)