Putin, Ukrayna’da gözaltına alınan dostunu “sattı”

Putin’in en yakın dostlarından olan milletvekili Victor Medvedchuk, Ukrayna’da yakalanarak gözaltına alındı. Gözler ise Rusya’ya çevrildi. Ancak Putin, Medvedchuk’un “iadesiyle ilgilenmediklerini” ifade etti. Medvedchuk'un eşi, sosyal medya üzerinden video yayınlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi. Yaşananları Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba açıkladı.

DÜNYA 18.04.2022, 11:19 18.04.2022, 12:36
Putin, Ukrayna’da gözaltına alınan dostunu “sattı”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Kanadalı bir televizyon ve radyo programcısına açıklamalarda bulundu. Ukrayna ile Rusya arasında yakın zamanda herhangi bir şekilde diplomatik görüşme kaydedilmediğini belirten Kuleba, Ukrayna’nın Mariupol şehrindeki durumun “kırmızı çizgi” olacağını ifade etti: “Mariupol şehrindeki durum hem yürek burkucu hem de askeri açıdan korkunç. Şehrimiz artık tamamen yok oldu. Ukraynalı büyük bir sivil grup ile ordumuzun geri kalanı Rus kuvvetleri tarafından kuşatılmış durumda. Ukrayna halkı ve ordusu mücadelelerini sürdürüyor ancak Rus ordusunun Mariupol’de gerçekleştirdiği davranışlar, şehri yerle bir etmeye karar verdiklerini gösteriyor.”

“Son zamanlarda Rus diplomatlarla herhangi bir görüşme olmadı”

“Ukrayna ile Rusya arasında dışişleri bakanları düzeyinde son zamanlarda herhangi bir şekilde diplomatik görüşme gerçekleştirilmedi. Rus diplomatlarla herhangi bir bağlantı sağlanamadı. Tek temas düzeyimiz, çeşitli kurumların temsilcilerinin ve parlamento üyelerinin müzakere ekibi oldu. uzmanlar düzeyinde istişareler devam ediyor ancak üst düzey görüşme gerçekleştiremiyoruz. Özellikle Buça’da yaşananlardan sonra Rus heyetiyle görüşmek büyük oranda zorlaştı. Liderimiz Zelenskiy’nin de belirttiği gibi artık bizim kırmızı çizgimiz Mariupol’dür. Çatışmaların, ilerleyen dönemlerde Ukrayna’nın doğusunda yoğunlaşmasını bekliyoruz.”



Victor Medvedchuk

“Donbas’taki çatışmaların hızla yoğunlaşması bekleniyor”

“Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’ta çatışmalar devam ediyor. Özellikle ülkemizin doğusundaki Rus harekatının sınırlarının genişleyeceğini düşünüyoruz. Bir diğer yandan da Rusların girişiminin, ne pahasına olursa olsun, Mariupol’u tamamen bitirmek yönünde olduğunu görüyoruz. Tabi bunlar benim tahminlerim. Öte yandan Kiev başta olmak üzere Ukrayna’nın diğer şehirlerine yönelik füze saldırılarının devam etmesi de gündemde.”

“Putin’in yakın dostu Ukrayna’da gözaltına alındı”

“Rusya Devlet Başkanı Putin’in yakın dostu olduğunu öğrendiğimiz Ukraynalı Victor Medvedchuk, Ukrayna’da yakalanarak gözaltına alındı. Medvedchuk bir Ukrayna vatandaşı olduğu ve biz de hukuka önem verdiğimiz için kendisi mahkemede yargılanacak. Hakkında verilecek karar hem hukuki hem de siyasi süreç kapsamında ele alınacak. Ülkemiz, bu konuda hiçbir siyasi seçeneği dışlamıyor. Her şeyin de ötesinden Medvedchuk, Ukrayna’ya karşı işlediği suçların sorumluluğunu üstlenecek ve bu suçlar kapsamında yargılanacak. Öte yandan bu konuyla ilgili Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov da açıklamalarda bulundu. Peskov, Putin’in, Medvedchuk’un iadesiyle ilgilenmediğini dile getirdi.”



Ev hapsindeki Medvedchuk, 24 Şubat’ta firar etti

Ukrayna’da “Yaşam İçin Muhalefet Partisi” başkanı olan Victor Medvedchuk, “vatana ihanet” suçlamasıyla mahkemeye tabi tutulmuş ve bu süre zarfında ev hapsine çarptırılmıştı. Rus yanlısı olan siyasetçi, 24 Şubat günü savaşın başlamasıyla birlikte firar etmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin açıklamalarına göre hakkında yakalama kararı çıkartılan Medvedchuk, SBU’nun (Ukrayna İstihbarat Servisi) başarılı operasyonuyla yakalanmıştı. Victor Medvedchuk’un kızı Daryna Medvedchuk’un vaftiz babası ise Vladimir Putin idi. 

Medvedchuk’un eşi, Erdoğan’dan yardım istedi

Medvedchuk’un SBU tarafından yakalanmasının ardından eşi Oksana Marchenko, sosyal medya hesabından bir video yayınlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi ve yardım istedi. Marchenko, “Sayın Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, siz barışçıl diyaloglardan yanasınız bunu hepimiz biliyoruz. Eşimin hayatından endişe ediyorum. Sizin dünya çapında otoriteniz var. Herkes sizi dinliyor ve size saygı duyuyorlar. Bu etkinizi, eşimin kurtarılması için de kullanmanız için size yalvarıyorum.”

Rusya, Medvedchuk’un iadesini reddetti

Ukrayna Lideri Zelenskiy, Medvedchuk’un Rusya’da esir tutulan Ukraynalılarla değiştirilmesini önerdi. Ancak Kremlin, Medvedchuk’un Ukrayna vatandaşı ve Rusya’ya yabancı bir siyasetçi olduğunu dile getirerek Rusya ile hiçbir şekilde gizli diplomasi gerçekleştirmediğini öne sürdü, Medvedchuk’un esir değişimini reddetti.

Yorumlar (0)