S-400 yaptırımlarını da içeren savunma bütçesini veto edecek!

Donald Trump, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, 2021 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı’nı veto edeceğini duyurdu.

DÜNYA 14.12.2020, 00:52 14.12.2020, 01:11
S-400 yaptırımlarını da içeren savunma bütçesini veto edecek!

Geçtiğimiz günlerde ABD Senatosu, 'Kuzey Akım 2' boru hattı projesine ve Türkiye'ye Rus S-400 füze savunma sistemlerini satın alması sebebiyle yaptırımların önünü açan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı’nı 84'e karşı 13 oyla kabul etmişti.

Söz konusu yasa tasarısı; 740 milyar dolarlık savunma bütçesini, 12 bin ABD askerinin Almanya'dan geri çağrılmasını, Ukrayna'ya daha fazla miktarda silah satışını ve Rusya-ABD askeri işbirliğinin yasaklanmasını da içeriyordu.

"Veto edeceğim!"

ABD Başkanı Donald Trump, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, Türkiye'ye Rus yapımı S-400 füze savunma sistemlerini satın alması sebebiyle yaptırımların önünü açan yasa tasarısını veto edeceğini duyurdu.

Donald Trump, “Yeni savunma bütçemiz en çok Çin'e yarayacak! Veto edeceğim!” dedi.
 

Senato ve Meclis'e geri gönderilecek

Başkan Donald Trump’ın yasa tasarısını veto etmesi halinde, söz konusu tasarı Senato ve Temsilciler Meclisi’ne tekrar geri gönderilecek.

Donald Trump’ın vetosu hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da üçte iki oy oranıyla geçersiz kılınabilirken, böyle bir durumda NDAA direkt olarak yasallaşacak.

Donald Trump, 1996 yılında Kongre tarafından İletişim Düzenleme Yasası'nın bir parçası olarak kabul gören 230. kısmın iptalini içermediği durumda NDAA’yı imzalamayacağını açıklamıştı.

Bu kısım, internet sitesi yayıncılarına kullanıcılar tarafından iletilen içeriğin sorumluluğundan muafiyet verirken, Donald Trump, 'ulusal güvenlik amaçları' sebebiyle bu kısmın yürürlükten kaldırılması arzuluyor.


 

Yorumlar (0)