Rusya’dan Batı Afrika liderlerine uyarı: Nijer'e askeri müdahale yapmayın!

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Nijer'de yaşanan krizin çözümüne ilişkin olası bir askeri müdahalenin, Sahel-Sahra bölgesindeki durumu istikrarsızlaştırabileceği yönünde değerlendirmede bulundu.

DÜNYA 12.08.2023, 13:59 12.08.2023, 14:06
Rusya’dan Batı Afrika liderlerine uyarı: Nijer'e askeri müdahale yapmayın!

26 Temmuz tarihinde Devlet Başkanı Mohamed Bazoum'un görevden alınarak ordunun yönetimini devraldığı Nijer'de yaşanan askeri darbe nedeni ile Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) ülkeye yönelik silahlı müdahale konusuna ilişkin onay vermesi üzerine, Rusya söz konusu durumun "uzun süreli bir çatışmaya" neden açabileceği şekline uyarıda bulundu.

"Bölgede istikrarsızlaşmaya neden olur"

ECOWAS liderleri, "mümkün olan en kısa süre içinde" müdahaleye hazır askeri bir güç konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. Cuma günü konuya ilişkin bir açıklama yapan, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı Afrika ülkelerini Nijer'e askeri güç göndermemeleri konusunda uyardı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, " Nijer'deki krize ilişkin askeri bir çözüm uygulanması, ülkede uzun süre çatışma ortamına neden olur ve bir bütün olarak Sahra-Sahel bölgesinde mevcut durumun ülkeyi keskin bir şekilde istikrarsızlaşmaya yol açar" ifadelerine yer verildi.

Fransa, Rus bayrakları ile protesto edildi

Başkent Niamey'deki Fransa'ya ait askeri bir üs önünde toplanan çok sayıda darbe yanlısı protestocu, dün yeniden bir gösteri daha yaptı. Fransa'nın derhal Nijer'i terk etmesini isteyen protestocular, "Kahrolsun ECOWAS, kahrolsun Fransa!" şeklinde sloganlar attı. Gösteride Nijer bayraklarıyla birlikte Rus bayrakları da açıldı.

Peki, Nijer’de ne oldu?

Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz tarihinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tarafından alıkonulmuş ve aynı akşam asker yönetime de el koyduğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz tarihinde ise Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli askeri cuntanın liderliğini üstlenmiş, ardından da geçiş hükümetinin başına geçmişti.

Zaman doldu fakat operasyon başlamadı

Nijer'de yaşanan askeri darbenin ardından ECOWAS, 30 Temmuz tarihinde askeri cuntaya, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve tekrar görevine dönmesi için 7 günlük bir süre vermişti. ECOWAS, bu süre içinde taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda askeri müdahale dahil olmak üzere her seçeneği değerlendireceklerini belitse de söz konusu süre bitiminde herhangi bir askeri operasyon başlatmamıştı. Olası askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin de tepkisini çekmişti.

Bildiri yayınladılar

Yönetimde askerlerin olduğu Mali ve Burkina Faso yayımladıkları ortak bildiride Nijer'e yapılacak olan herhangi bir askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak manasına geleceği konusunda ECOWAS'ı uyarmıştı.

Yorumlar (0)