Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası bir ilk

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ilerleyen günlerde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini duyurdu. Bahse konu görüşme, ikili arasında, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının başlamasından sonraki ilk görüşme olacak.

DÜNYA 27.07.2022, 23:47
Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası bir ilk

Rusya’nın 24 Şubat 2022'den beri Ukrayna’yı hedef alan saldırıları sürerken, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ilerleyen günlerde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi. 

Mahkum takasını da görüşecekler

Blinken tarafından düzenlenen basın toplantısında, Lavrov ile gerçekleştirmeyi planladığı görüşmede, Rusya'nın gözaltına aldığı ABD'li eski asker Paul Whelan ve ABD’li kadın basketbolcu Brittney Griner'ı ülkeye geri getirmek amacıyla 'haftalar evvel' Rusya’ya sunulan 'çok önemli bir teklifi' ve Ukrayna tahıl ihracatına ilişkin megakent İstanbul’da imzalanan sözleşmeyi ele almayı planladığını dile getirdi. Blinken, mahkum takası amacıyla yapılan teklif hakkında ise detay vermekten kaçındı.

ABD’nin Whelan ve Griner'ı ülkeye geri getirmek amacıyla, ABD'de 25 sene hapis cezası alan Rus silah kaçakçısı Viktor Bout'u takas olarak kullanmayı teklif ettiği iddia edildi. Whelan, 2018 yılından beri casusluk iddiasıyla, Griner ise Şubat 2022'den beri uyuşturucu bulundurmaktan ötürü Rusya’da cezaevinde tutuluyor.

Beş ay sonra bir ilk

Blinken, Lavrov ile gerçekleştireceği telefon görüşmesinde Ukrayna hususunda pazarlık yapmayacağının altını çizerek, Ukrayna'dan bir temsilci olmadan Rusya tarafı ile Ukrayna'yı tartışmayacaklarını tekrarladı.

Bahse konu görüşme, iki bakan arasında, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın ardından ilk görüşme olacak.

Yorumlar (0)