Rusya - Ukrayna müzakerelerinde ikinci görüşme için tarih belli oldu

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim devam ediyor. Bölgede son olarak yaşanan gelişmeleri derledik.

DÜNYA 02.03.2022, 01:22 02.03.2022, 01:55
Rusya - Ukrayna müzakerelerinde ikinci görüşme için tarih belli oldu

Rusya ve Ukrayna arasında geçtiğimiz Perşembe gününden beri yaşanan gerilim ve savaş hali devam ediyor. İşgalin 6. gününde Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gece boyunca çatışma sesleri duyuldu. Mahalle arasında Ukrayna birlikleri ve Rus askerleri arasındaki çatışmalarda yaşanan görüntüler vatandaşlar tarafından cep telefonlarıyla çekilerek sosyal medyada paylaşıldı.

İşte dakika dakika gerilimin tırmandığı bölgede yaşananlar....

01.22 Apple, Rusya'daki bütün ürün satışlarını durdurduğunu duyurdu.

01.05 Ford, Rusya'daki operasyonlarını durdurduğunu açıkladı.

00.12 Ukrayna'nın Harkov şehrindeki valilik binasını hedef alan füze saldırısında 7 sivil can verdi.

23.24 BMW, Rusya'ya otomobil ihracatını ve ülkedeki yerel üretimi sonlandıracağını açıkladı.

23.18 Mevlüt Çavuşoğlu, ülkemizin, Rusya'yı hedef alan yaptırım kararlarını ayrı ayrı incelediğini kaydederek, "Biz genel manada bu tarz yaptırımlara ilkesel olarak katılım göstermedik. Bahse konu yaptırımlara da katılma isteğimiz yok." dedi.

23.15 Rus ordusu, Harkov'u aralıksız bir şekilde bombalıyor. 

23.05 Uluslararası Adalet Divanı tarafından yapılan açıklamada, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlal edilmesi gerekçesiyle Ukrayna'nın Rusya'ya açmış olduğu davanın ilk duruşmalarının 7 ve 8 Mart tarihlerinde gerçekleştirileceği belirtildi. 

22.46 Lukaşenko: Erdoğan ile birlikte Putin-Zelenskiy ikilisini görüştürmeye çalışıyoruz. 

22.25 Kremlin: Putin, yabancı para birimleri ile 10 bin doları aşan ihracata yasak getirdi. Yasak yalnızca nakit para için geçerli olacak ve yarın itibarıyla yürürlüğe girecek.

22.20 AB, 7 Rus bankasının SWIFT sisteminden çıkarılmasını onayladı. 

22.05 NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, 4 Mart tarihinde Ukrayna gündemiyle toplanacak. 

21.14 Rus nükleer denizaltıları tatbikat yapıyor. 

21.09 Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Rus ordusu Herson'a girdi fakat kentin yönetimi hala bizim kontrolümüzde.

21.08 Rusya Dışişleri Bakanlığı: BM'deki 12 Rus diplomatının kısıtlanmasına karşı misilleme yapacağız.

20.44 Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'ya Avrupa Birliği adayı ülke statüsü veren kararı onayladı. 

20.13 Zelenskiy ile Biden telefonda görüştü. Ukrayna lideri, Rusya'nın bir an evvel durdurulmasını talep etti.

19.32 Zelenskiy: Kiev'deki TV kulesi patlamasında minimum 5 kişi can verdi.

19.05 ABD: Rusya'nın Kiev'e ilerleyişi durdu. 

18.57 Zelenskiy: Müttefiklerimiz bizi NATO'ya üye etmiyorlarsa güvenlik garantisi versinler.

18.50 ABD: Ukrayna'da 400'ü aşkın füze atıldı.

18.44 Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği: Montrö'yü harfiyen uygulayan Türkiye'ye teşekkür ediyoruz.

18.30 Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Bu savaşın galibi biz olacağız.

18.15 Kiev'de televizyon kulesi vuruldu.

18.02 Johnson: Ukrayna'da savaşmayacağız.

Müzakerelerde ikinci görüşme yarın (2 Mart)

16.41 Rusya Savunma Bakanlığı tarafından Kiev'de Ukrayna istihbaratına ait "enformasyon saldırısı" gerçekleştiren merkezi yüksek hassasiyetli silahlarla vuracağını söyledi.

16.35 Ukrayna basını tarafından yapılan duyuruya göre barış görüşmelerinde ikinci müzakere gününün yarın gerçekleşeceği kaydedildi.

16.09 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna'nın durumun ciddiyetini anlaması gerektiğinin altını çizdi.

Rusya'dan Fransa'ya "ekonomik savaş gerçek savaşa dönüşebilir" uyarısı

15.45 Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında Rusya'nın en önemli amacının Harkiv ve Kiev şehirlerini Rusya'nın ele geçirmek olduğunu söyledi.

15.51 Rusya Başbakanı Mişustin, ülkedeki Rus firmaların menkul kıymetlerin alınması için 1 trilyon rublenin ayrılması yönünde talimatta bulundu.

15.41 Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Fransa'nın Rusya'ya dair "ekonomik savaş başlattık" açıklamasına tepki göstererek, ekonomik savaşın gerçek bir savaşa dönebileceği uyarısında bulundu.

15.40 Dünya Sağlık Örgütü Ukrayna'daki hastanelerin ve sağlık çalışanlarının hedef alınmaması için çağrı yaptı.

15.35 Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Ukrayna'dan Yunanistan'a gelecek olan mültecilerin kabul edilmeye hazır olunduğunu söyledi.

15.15 Fransa Ekonomi Bakanı Le Maire yaptığı konuşmada Rusya'ya mali ve ekonomik topyekûn savaş açacaklarını ifade etti.

14.56 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, AP oturumunda yaptığı konuşmada, "Bizi yalnız bırakmayacağınızı ve bizimle olduğunuzu kanıtlayın." şeklinde konuştu.

14.41 Zelenskiy, Rusya'nın saldırılarının ilk 5 gününde Ukrayna'ya 56 füze saldırısının yapıldığını ve 113 seyir füzesinin fırlatıldığı bilgisini paylaştı.

14.40 Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, "Rus ordusunun hedeflerine ulaşana dek Ukrayna'daki askeri operasyonunu sürdüreceklerini ifade etti.

14.31 Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi Andrij Melnyk yapmış olduğu açıklamada, Almanya'dan denizaltı ve savaş gemisi almak istediklerini kaydetti.

14.30 Birleşmiş Milletler tarafından Rusya'nın işgalinin ardından en az 660 bin mültecinin Ukrayna'ya komşu olan ülkelere geçtiğini söyledi.

14.25 Tunus, Ukrayna'da yer alan 106 vatandaşını Romanya üzerinden ülkeye getirdi

14.23 Çin, Ukrayna'da bulunan 1000 Çin vatandaşının daha Slovakya, Polonya ve Moldova'dan tahliyesini sağlayacağını duyurdu.

14.22 Lavrov duyurdu: Batı, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği eski ülkelerinde askeri altyapılar oluşturmaktan vazgeçmeli.

14.22 İngiltere Başbakanı Johnson, Putin'in Ukrayna'da "barbarca taktikler" ile savaştığını söyledi.

14.09 Ukrayna Harkov'a düzenlenen bombalı saldırılarda Hintli bir öğrenci hayatını kaybetti.

13.38 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna-Rusya çatışmalarına fiziki olarak taraf olmayacaklarını dile getirerek Ukrayna'ya hiçbir şekilde asker göndermeyeceklerini vurguladı. Stoltenberg, NATO'ya ait hiçbir uçağın Ukrayna hava sahasına girmeyeceğini ifade etti.

13.27 Belarus ve Rus badminton sporcularının uluslararası karşılaşmaları askıya alındı. 

13.21 Birleşmiş Milletler, en az 660 bin kişinin Ukrayna'ya komşu ülkelere geçtiğini duyurdu. Ukrayna'da ise şu anda mahsur durumda bulunan diğer ülke vatandaşlarının sayısının 470 binden fazla olduğu kaydedildi. 

13.20 TotalEnergies, Rusya'da yeni yatırım yapmayacaklarını duyurdu. 

13.16 Rusya Dışişleri Bakanı, SSCB tarihini hatırlattı: "Batı ülkeleri, NATO üyesi olmayan eski SSCB ülkelerinde askeri tesis kurmamalı."

13.12 Rusya Savunma Bakanı, hedeflere ulaşana kadar özel askeri operasyonların devam edeceğini dile getirdi.

Ukraynalı askerler tarafından Harkov’da Rus askerler rehin alındı. Bölgeden görüntüler paylaşıldı./ Haberin detayı için tıklayınız.../

12.47 Batılı devletler, Rusya Merkez Bankası'na ait rezervlerinin yarısına yakınının erişimini dondururken, söz konusu rezervlerin önemli bir bölümü Rusya'da ve Çin’de bulunuyor.

12.43 Arjantin Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali hakkında yaptığı açıklamada "Ukrayna'nın işgalini kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

12.34 Almanya eski Başbakanı Schröder'in Rusya yanlısı davranışları ve açıklamaları, özel kalem müdürünün ve danışmanlarının istifa etmesine sebep oldu.

Zelenskiy'den çağrı: "Gökyüzü, bütün Rus uçakları ve helikopterlerine kapatılmalı"

12.00 Zelenskiy: "Rus füzeleri, helikopterleri ve uçakları için gökyüzünün tamamen kapatılması lazım. Ukrayna’ya 5 gün içinde 56 füze saldırısı yapıldı, 113 seyir füzesi fırlatıldı." açıklamasını yaptı.

Rusya, Ukrayna'da yönetim binasını vurdu. O anlar güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı.

11.49 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Rusya-Ukrayna krizi sebebiyle  jeopolitik durumun bölgede, eşi görülmemiş bir biçimde kötüye gittiğini ifade ederek, Ukrayna ve Rusya'ya "müzakerelerde ortak dil bulma" çağrısında bulundu.

11.36 Yunanistan, Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya ait olan kültür kuruluşlarıyla gerçekleştirilen tüm iş birliği çalışmalarını askıya aldığını duyurdu.

11.28 Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rus ordusu, bugün Harkiv'de bulunan valilik binasına füzeyle saldırdı.

11.05 Meksika'nın başkenti Meksiko'da ikamet eden Ukraynalılar, Rusya Büyükelçiliği önünde bir araya gelerek Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını protesto etti.

10.56 Avustralya Başbakanı Morrison, Rus saldırılarına karşı direnen Ukrayna’ya 105 milyon Avustralya doları değerinde destek vereceklerini duyurdu.

Askeri birliğe füze saldırısı: 70 Ukraynalı asker öldü

10.50 Rus ordusu tarafından Ukrayna'nın Sumi eyaletine bağlı olan Okhtyrka şehrindeki askeri birliğe yönelik füze saldırısı sonucunda 70 askerin yaşamını yitirdiği açıklandı. Zhyvytskyi, söz konusu ekiplerin ve gönüllülerin, saldırı sonrasında askeri birliğin enkazına yönelik arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirdiğini dile getirdi. Rus askerlerine ait çok sayıda ceset olduğunu söyleyen Zhyvytskyi, bunları topladıklarını ve Uluslararası Kızılhaç Örgütüne bu cesetleri teslim ettiklerini belirtti.

10.48 Rus saldırılarının devam ettiği başkent Kiev'de sirenler çalmaya devam ediyor.

10.30 Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısından sonra kara yoluyla ülkeden tahliye edilme işlemlerine başlanan Kırım Tatar Türkleri, Türkiye'ye gelmeye başladı. 

10.29 Rusya’nın en büyük bankalarından biri olarak bilinen Tinkoff’un kurucusu ve ünlü Rus iş insanı Oleg Tinkov, Ukrayna’da yaşanan kabul edilemez olduğunu ve söz konusu savaşa karşı olduğunu açıkladı.

Rusya, hava sahasını İsviçre'ye kapattı

10.08
 Rusya, Rus uçaklarına sınırlama kararı getiren İsviçre uçaklarına yönelik hava sahasını kapatma kararı aldığını duyurdu.

09.51 Kazakistan Menkul Kıymetler Borsası, bugünden itibaren geçerli olmak üzere Rus şirketlerine ait olan hisse senetlerin satış işlemlerini askıya aldıklarını açıkladı.

09:04 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mevkidaşı olan Antony Blinken ile bir görüşme yaptı. Blinken Amerika Birleşik Devletlerin’nin Ukrayna’ya verdiği desteği sürdürdüğünü ve Ukrayna halkının yakında olduğunu bildirdi.

08:00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptğı açıklamada Rusya’nın bir savaş suçu işlediğini açıkladı. Zelenskiy bu nedenle Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’ndan çıkarılması gerektiğini aktardı.

07:29 Ukrayna Washington Büyükelçisi Oksana Markarova yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırılarda kullanımı Cenevre Sözleşmesi’ne göre yasaklanan vakumlu bombalar kullandığını açıkladı.

07:20 Kanada Başbakanı Justin Trudeau yaptığı açıklamada Rusya’da ithal ettikleri petrolü yasaklamayı düşündüklerini açıkladı.

01:07 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Rusya ile yaptıkları görüşmeler neticesinde Ukrayna’nın isteklerinin henüz yerine getirilmediğini açıkladı.

00:12 Avrupa Birliği üyeleri ülkeler Bulgaristan, Çekya, Slovenya, Slovakya, Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya cumhurbaşkanları çok acil bir şekilde Ukrayna’nın aday ülkeler listesine girmesi için girişimlerin başlatılmasını önerdi. Cumhurbaşkanları ortak bir bildiri de yayınladılar.

00:05 Beyaz Saray Sözcüsü Jan Psaki yaptığı açıklamada Nükleer savaşın bir seçenek olmadığını dünyanın Putin’e karşı bir duvar ördüğünü açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri’nin Ukrayna’da uçuşa yasak bir bölge kurması Rusya ile direkt olarak çatışmaya girmemiz anlamına geliyor ve böyle bir planımız bulunmuyor.

00:02 Rusya Federasyonu'nun Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebizia Amerika Birleşik Devleti’nde yer alan 12 Rusya diplomatın 7 Mart 2022 tarihine kadar ülkeden ayrılması için çalışmaların başladığını belirtti.

Yorumlar (0)