Tescilli Cimin üzümü mesaisi başladı

Bu yıl, Erzincan ekonomisine katkıda bulunan Üzümlü ilçesinde yetiştirilen tescilli Cimin üzümünün mesaisi erken başladı. 

TARIM 01.03.2022, 10:15 02.03.2022, 10:02
Tescilli Cimin üzümü mesaisi başladı

Doğu Anadolu Bölgesinde Elazığ ve Malatya’dan sonra en çok üzüm üretilen bölgelerden biri de Erzincan'ın Üzümlü ilçesidir. 

Ramazan sebebiyle mesai erken başladı

10 bin dekara yakın üzüm bağında senede yaklaşık olarak 6 bin ton Cimin üzümü üretiliyor. Pişkidağ köyündeki ‘bağ budama’ işlemiyle birlikte şehrin tescilli ürünlerinden biri olan ve Üzümlü’de yetişen Cimin üzümünün mesaisi başladı. Üreticiler, sofralık üzüm çeşidi olarak bilinen Cimin üzümünün yetiştirilmesine bu yıl, önceki senelere oranla erken başladı. Ramazan’ın Nisan dönemine denk gelmesi ve oruç tutarak çalışmanın zor olacağını belirten çiftçiler, her güneşli havayı değerlendirerek üzüm bağlarının budama işlemini yapıyor. 

“Bereketli bir yıl olacak”

Üzümlü ilçesinin Pişkidağ köyünde üzüm yetiştiriciliği ile uğraşan Cengiz Özen, güneşli günleri fırsat olarak gördüklerini söyleyerek, “Türkiye’de patent almış tek üzüm olarak bilinen Erzincan’ın Cimin üzümünün çalışmalarına bu yıl erkenden başladık. Nedeni ise Ramazan’ın bu yıl biraz erken aylara denk gelmesi. Yağışlar, bu yıl güzel geçti. Bereketli bir dönem olmasını diliyoruz. Çiftçiler ve tüketiciler için bereketli bir dönem olacağını düşünüyorum. Biz  yavaş yavaş mesaimize başladık. Şimdi de budama çalışmalarına başladık. Güneşi gördüğümüz zaman fırsatı kaçırmayalım diye düşündük. Vakti geldiğinde çapa işlemini de yapacağız” şeklinde konuştu.

Üretici Zikrettin Karakaş, “Cimin üzümünün bağ budama işlemlerin başladık. Erken süreçte başladık ki hemen bitirelim. İşimiz Ramazan’a kalmasın. Şu an biraz soğuk fakat maalesef yapacak bir şey yok. Kar bu yıl güzel yağdı. Bağlar, dağlar suyunu aldı. Hayırlısı olsun” değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)