Rusya dünyaya tanıttı: Şah-mat

Putin'in iştirak ettiği MAKS-2021 fuarında Rusya’nın geliştirdiği 5'inci jenerasyon savaş uçağı Su-57 Checkmate tanıtıldı.

DÜNYA 20.07.2021, 22:42
Rusya dünyaya tanıttı: Şah-mat

Rusya'nın başkenti Moskova'ya 40 kilometre uzaklıkta bulunan Jukovski'de gerçekleştirilen MAKS-2021'e (Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de iştirak etti. 

ABD'nin F-35A'sına rakip

Fuarda Rusya’nın en köklü uçak üreticisi olan Sukhoi şirketi tarafından geliştirilen 5'inci jenerasyonu yeni savaş uçağı Su-57 Checkmate tanıtıldı. 

Kalkış ağırlığı 18 tonun altında olan Checkmate hafif avcı uçağının, Rusya’nın ilk tek motorlu savaş uçağı olarak kayıtlarda yer aldı. Azami yük kapasitesi 7,5 ton olan uçak, ABD yapımı F-35A'nın rakibi olarak öne çıkıyor.

İlk uçuş 2023'te

Su-57 jetinden çok daha küçük ve yalnızca tek motoru bulunan savaş uçağının, ses hızının 1,8 ila 2 katı hıza ulaşabileceği ve menzilinin 3 bin kilometre olduğu belirtildi. Uçağın ilk uçuşunun 2023 yılında yapılması planlanırken, uçağın tedarikinin ise 2026 yılında başlaması bekleniyor.

Akrobasi ekiplerinin gerçekleştirdiği gösteri uçuşunu seyreden Putin, "Müttefikimiz ve komşumuz Kazakistan Cumhuriyeti'nin gerçekleşen havacılık fuarında Rusya'nın partner ülkesi olduğunun altını çizmek isterim. Uçak üretimi gibi yüksek teknolojili bir endüstride Avrasya Ekonomik Birliği ve Kazakistanlı meslektaşlarımızla etkileşimi artırmayı hedefliyoruz." ifadeleri sarf etti.

Kurban Bayramı'nı kutladı

Açıklamalarında Kurban Bayramı’nı kutlayan Putin, "Bu sene fuar aynı zamanda Müslümanlar tarafından kutlanan bir bayram ile aynı güne denk geldi. Müslümanların yaklaşık olarak yüzde 15-20'sinin havacılık sektöründe çalıştığını söylemek isterim. Uçak ve motor yapımı alanında faaliyet gösteren en büyük ve lider firmalarımız, Rusya Federasyonu'nun Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu kurucu kuruluşlarında faaliyet gösteriyor. Havacılar arasında, pilotlar arasında da bugün çifte bayram kutlayan çok sayıda kişi var." diye konuştu.



Yorumlar (0)