Rusya, Donbas’ta toprak kaybetmeye devam ediyor

Ukrayna ordusu, Lysychansk şehrine yakın bir köyü daha Rus güçlerinden geri aldı. Ukrayna ordusunun bölgedeki ilerleyişi devam ederken, Rusya da Luhansk bölgesi üzerindeki tam kontrolünü kaybetti. 

DÜNYA 20.09.2022, 16:47
Rusya, Donbas’ta toprak kaybetmeye devam ediyor

24 Şubat tarihinde başlayan Ukrayna-Rusya savaşında çatışmalar ülkenin doğusunda devam ediyor. Bir dönem başkent Kiev’i de kuşatma alan ancak daha sonra Donbas bölgesine yönelen Rus güçleri, son haftalarda toprak kaybetmeye başladı. Edinilen son bilgilere göre, Ukrayna ordusu, Lysychansk şehrine yakın olan Bilohorivka köyünü geri almayı başardı. Sembolik bir anlam taşıyan bu zafer ile birlikte Rus güçleri Luhansk bölgesindeki tam kontrolünü yitirmiş oldu. 

“Ukrayna ordusu, köy genelinde tam kontrol sağlamış durumda”

Bölgedeki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Luhansk Valisi Sergiy Haidai, Rus askerlerinin Bilohorivka köyünden tamamen çekildiğini dile getirerek, “Ukrayna ordusu, köy genelinde tam kontrol sağlamış durumda. Santimetre santimetre, adım adım ülkemizi tüm işgalcilerden kurtaracağız. Ordumuzun kararlı ve cesur ilerleyişi devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

Rusya, 2,5 ay sonra Luhansk’ta toprak kaybetti

Rus ordusu, Luıhansk eyaletinin tamamında son 2,5 aydır tam kontrol sağlamış vaziyetteydi. Uzun ve çetin geçen çatışmalar sonrası Ukrayna ordusu Luhansk bölgesindeki ilk topraklarını elde etmiş oldu. Ukrayna güçleri, yaklaşık 3 ay önce Lysychansk ve Severodonetsk kentlerinden geri çekilmek zorunda kalmıştı. Öte yandan Ukrayna birliklerinin son 12 gün içinde, Harkov bölgesindeki 300’ü aşkın yerleşim birimini geri aldığı açıklandı. Geri kazanılan alanlar Rusya sınırına uzanırken, Rus askerlerinin de hızla geri çekildiği öğrenildi. 

Rusya’nın, Donbas’ın tamamını ele geçirme olasılığı zayıfladı

Ukrayna’nın bölgede kazandığı son zaferlerin ardından, Moskova’nın Luhansk ve Donetsk bölgelerini de kapsayan Donbas’ta tam kontrolü sağlama olasılığı çok az görülüyor. Mart ayından bir konuşma Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusunun Donbas’ı ele geçirebilmek için ‘özel bir askeri operasyon’ başlattığını duyurmuştu. 

Yorumlar (0)