Putin'den Ukrayna'ya gözdağı: Tam kapasiteyle saldırmıyoruz bile!

Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinin ardından kameraların karşısına geçen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ordumuz yavaş ancak sağlam adımlarla Donbas'taki etki alanını genişletiyor. Üstelik bunu ordumuzun bir kısmıyla yapıyoruz. Yalnızca sözleşmeli askerleri kullanıyoruz." dedi.

DÜNYA 16.09.2022, 22:58 Hakan Öksüz
Putin'den Ukrayna'ya gözdağı: Tam kapasiteyle saldırmıyoruz bile!

Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesi, Özbekistan'ın Semerkant kentinde yapıldı. Zirvenin ardından kameraların karşısına geçen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Sovyetler Birliği'nin çöküş döneminin Batı ülkelerinde onlarca yıldır konuşulduğunu kaydeden Putin, "Günümüzdeki Rusya'nın da parçalanmasını istiyorlar. Bunu da Ukrayna üzerinden gerçekleştirmeye çalışıyorlar." dedi.

"Sınırımızda bize düşman bir devlet yaratmak istediler"

Ukrayna'da devam özel askeri operasyonu, Batılı ülkelerin bu planlarını bozmak için başlattıklarına değinen Rusya lideri Putin, "Ukrayna'yı bizden çekip uzaklaştırdılar ve kullanmaya başladılar. Ukrayna'yı adeta Rusya'ya karşı bir üs haline getirdiler. Amaçları, sınırımızda bize düşman bir devlet yaratmaktı. Ukrayna, şu an sivil altyapılarımızı hedef alıyor. Bu saldırılara son derece ölçülü şekilde karşılık veriyoruz. Bazı nokta atışı saldırılarla Ukrayna'yı caydırmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Sadece sözleşmeli askerleri kullanıyoruz"

Son haftalarda Ukrayna ordusunun, kendilerine karşı bir saldırı operasyonu başlattığını hatırlatan Putin, "Bunu nasıl uygulayacaklar göreceğiz. Ukrayna'daki askeri operasyonumuz devam edecek. Öncelikli hedefimiz, Donbas'ta tam kontrolü sağlamak. Ukrayna ordusunun saldırılarının işe yaramadığını söylemeliyim. Ordumuz yavaş ancak sağlam adımlarla Donbas'taki etki alanını genişletiyor. Yeni bölgeleri ele geçirmeye devam ediyoruz. Üstelik bunu tam kapasite ile değil, ordumuzun bir kısmıyla yapıyoruz. Yalnızca sözleşmeli askerleri kullanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Suçu bize atarak tepkileri azaltmak istiyorlar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Ukrayna ile Rusya arasında bağlantı kurmaya çalıştığını aktaran Putin, "Gıda sorununun çözümünde Erdoğan'ın katkıları son derece önemli. Bütün iyi niyetimize rağmen Avrupa Birliği (AB) bizi suçlamayı sürdürüyor. Şubat ayından önce Avrupa'da zaten enerji krizi yaşanıyordu. Aylardır yaşadıkları sorun bizimle ilgili değil. Kendi vatandaşlarını rahatlatmak için suçu bize atıyorlar, böylece tepkileri hafifletiyorlar." dedi.

"Sömürgeci anlayış, Avrupalı ülkelerin politikasına sinmiş durumda"

Avrupalı devletlerin halen daha sömürgeci anlayışlarından kurtulamadığını söyleyen Vladimir Putin, "Başkalarının hayatı onlar için önemli değil. Yüzlerce yıl boyunca bu anlayış devam ediyor. Bu bakış açısı siyasetlerine de sinmiş durumda. Daha medeni olmak gerekiyor. Avrupa'da yaşanan enerji krizinin en büyük sebeplerinden biri de Polonya'nın, Ukrayna üzerinden gelen gaz akışını azaltmasıdır. Madem çok kötü durumdasınız, o zaman Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı ile ilgili yaptırımları kaldırın." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)