Rus ve Çin savaş gemileri Alaska'da! ABD harekete geçti!

ABD Sahil Güvenliği, Alaska'ya bağlı adaların çevresinde aynı formasyonda hareket eden 4 Rus ve 3 Çin savaş gemisinin görüldüğünü bildirdi. Gemilerin tespit edildikten sonra formasyonlarını bozarak farklı yönlere dağıldığını aktaran Tuğgeneral Nathan Moore, "Aynı sayıda savaş gemisini bölgeye gönderiyoruz." dedi.

DÜNYA 27.09.2022, 09:21 28.09.2022, 08:46 Hakan Öksüz
Rus ve Çin savaş gemileri Alaska'da! ABD harekete geçti!

ABD Sahil Güvenliği, Rusya ve Çin'e ait savaş gemilerinin Alaska eyaletine bağlı adaların olduğu bölgede görüldüğünü duyurdu. Aktarılan bilgilere göre Rus donanmasına ait 4 gemi ile 3 Çin savaş gemisi, Aleutian takımadalarının çevresinden geçerken tespit edildi. Gemilerin, Kiska Adası'nın yaklaşık 140 kilometre kuzeyinden geçtiği kaydedildi.

Aynı formasyonda hareket ediyorlardı

Bir Rus destroyeri ile güdümlü füze kruvaziyerinin de aralarından yer aldığı gemilerin, aynı formasyonda hareket ettiği belirtildi. ABD'ye ait devriye gemisi tarafından tespit edildikten sonra bu formasyonun bozulduğu, her geminin değişik yönlere gittiği aktarıldı. Tuğgeneral Nathan Moore, "Uluslararası normların dışında bir hareket görülmedi. Yine de görevimiz, Alaska bölgesinde ABD çıkarlarını korumak. Bunun 'mevcuda mevcutla' yanıt vereceğiz." açıklamasını yaptı.

ABD Sahil Güvenliği 17. Bölge Komutanı olan Moore, "Sınır Gözcüsü Operasyonu talimatnamesi, stratejik rakiplere ait olduğu tespit edilen gemi ve uçakların, ABD'nin karasuları görülmesi halinde aynı sayıda unsurun bölgeye gönderilmesini öngörüyor. Biz de aynı sayıda savaş gemisini bölgeye yolluyoruz." dedi.

Stoltenberg konuştu, bir ay sonra gemiler geldi!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ağustos ayında Kanada'ya yaptığı ziyarette Rusya ve Çin ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Bu iki ülkenin, Kuzey Kutup Dairesi civarında stratejik iş birliğine gittiğini kaydeden Stoltenberg, "İki ülkenin saldırgan tutumuyla birlikte bu ortaklık, NATO ülkelerinin çıkarlarını tehdit ediyor." ifadelerini kullanmıştı. Çin ve Rusya'ya ait savaş gemilerinin, Stoltenberg'in bu açıklamasından tam bir ay sonra bölgede görülmesi dikkat çekti.

Yorumlar (0)