Reisi, Sünni bir Kürt'ü danışmanı olarak atadı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Sünni-Kürt Abdusselam Kerimi'yi danışman olarak atadı.

DÜNYA 18.10.2021, 01:29 18.10.2021, 16:08
Reisi, Sünni bir Kürt'ü danışmanı olarak atadı

İran Cumhurbaşkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, Reisi, İran'ın batısında bulunan Senedec kenti doğumlu Kerimi'yi danışmanı olarak atadı.

Edebiyat alanında doktora yapan 1967 doğumlu Kerimi, rektörlük, kaymakamlık ve çeşitli devlet görevlerinin akabinde Senendec'te bulunan bir İslam merkezinde müdürlük yaptı.

Reisi'ye destek vermişlerdi

Ülkenin en önde gelen Sünni alimlerinden biri olan Mevlevi Abdulhamid İsmailzehi, seçimlerde Reisi'ye destek verdiğini açıklamıştı. Sünni alime telefon üzerinden ulaşan Reisi'nin 'ayrımcılık ve eşitsizliğin giderilmesi, hukukun üstünlüğü yönünde söz verdiği öğrenilmişti.

Seçimlerden evvel İran Ehl-i Sünnet Konseyi imzası ile paylaşılan bildiride Reisi'ye destek verilmesinin uygun görüldüğü duyurulmuştu. Meclis'te 16 milletvekili bulunan Ehl-i Sünnet Grubu da 13 Haziran tarihinde muhafazakar aday Reisi'yi destek vereceğini açıklamıştı.

Yaklaşık olarak 83 milyon kişinin yaşadığı ülkede resmi olmayan rakamlar doğrultusunda, nüfusun yaklaşık olarak 15 milyonluk kısmının Ehli Sünnet mezheplerine bağlılığı olduğu belirtiliyor.

Ülkedeki Sünni azınlık dönem dönem anayasal haklarının verilmesini isteseler de devletin bu istekleri dikkate almadığı kaydediliyor.

Yorumlar (0)