Putin: Ukrayna'da diplomatik çözüme açığız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ziyareti öncesi kaleme aldığı makalede önemli konulara değindi. Cinping hakkında "bizim gerçek kardeşimiz gibi" ifadesini kullanan Putin, Ukrayna'daki durumdan bahsetti. Ukrayna'da diplomatik ve siyasi çözüme açık olduklarını kaydeden Putin, ABD ve NATO'nun "çevreleme" politikasından vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

DÜNYA 20.03.2023, 10:50 Hakan Öksüz
Putin: Ukrayna'da diplomatik çözüme açığız

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in gerçekleştireceği Moskova ziyareti öncesi bir makale kaleme alan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülkenin karşılıklı güvene dayanan ortaklığından bahsetti. Makaleyi, Çin Komünist Partisinin yayın organı "Halkın Günlüğü" gazetesi için yazan Putin, Şi Cinping ile sürdürdükleri dostluktan bahsetti.

"Çin ile ilişkilerimiz en güçlü döneminde"

Şi Cinping hakkında "bizim gerçek kardeşimiz gibi" ifadesini kullanan Putin, "Son 10 yılda dünyada birçok şey değişti. Değişmeyen şey, Çin ile dostluğumuz oldu. Rusya ve Çin arasındaki ilişkiler, tarihimizin hiçbir döneminde bu kadar güçlü olmamıştı. Şimdiye kadar Şi Cinping ile yaklaşık 40 kez yüz yüze görüştük. Bu görüşmelerde uzaydaki ortaklığımızın yanı sıra petrol, kömür, tarım ve nükleer güç gibi konulardaki iş birliklerimizi ele aldık." dedi.

Bazı Batılı ülkelerin "hegemonya" iddiasında bulunduğunu ve Çin ile birlikte bu tehdide karşı durduklarını kaydeden Vladimir Putin, "Dünyadaki ahengi bozan ülkelere karşı omuz omuza duruyoruz. Çalkantılı bir akıntının ortasındaki kaya gibiyiz. Dış politikada ortak tehditlere karşı birlikte mücadele ediyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD'nin "çevreleme" politikası

ABD'nin "çevreleme" politikasıyla ülkelerine kendine boyun eğmeye zorladığına vurgu yapan Rusya Devlet Başkanı, "Bizi 'doğrudan tehdit' ilan ettiler. Onlara göre Çin ise stratejik rakip. Batılı ülkeler, yitirdikleri hakimiyeti yeniden sağlayabilmek için umutsuzca çırpınıyor." değerlendirmelerinde bulundu.

"Ukrayna'da diplomatik çözüme açığız ama..."

Ukrayna'daki savaşa değinen Putin, dengeli bir politika güttüğü ve duruma soğukkanlı şekilde yaklaştığı için Çin'e minnettar olduklarını söyledi. 

Ukrayna'daki operasyonun gerçek nedeninin Çin tarafından anlaşıldığına işaret eden Putin, "Çin, Ukrayna'daki durumla ilgili yapıcı bir rol oynamak istiyor. Biz de tıpkı Çin gibi BM tüzüğüne katı şekilde uyulmasından yanayız. Uluslararası hukuk normlarına uyulmalı. NATO bloku 'güvenliğin bölünmezliği' ilkesini açıkça ihlal ediyor. Uyguladıkları tek taraflı yaptırımları kaldırmalılar. Ukrayna'da diplomatik çözüme açığız. Jeopolitik gerçekler göz önünde bulundurularak müzakereye başlanabilir. Asya-Pasifik bölgesine girmeyi hedefleyen NATO, amacına ulaşamayacak." dedi.

Yorumlar (0)