Putin petrol satışını yasakladı

Vladimir Putin'in imzaladığı kararnameyle Rus petrolü üzerinde tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol ürünü ve petrol satışı yasaklandı.

DÜNYA 27.12.2022, 20:46
Putin petrol satışını yasakladı

Rusya Devlet Başkanı Putin’in imza attığı kararnameyle Batılı devletlerin Rus petrolüne her bir varil başına 60 dolar (1.120 lira) tavan fiyat uygulanması kararına yönelik karşı yaptırım kararı alındı.

Bahse konu uygulamaya katılan şahıs ve firmalara petrol ürünü ve petrol satışına yasak getiren kararname doğrultusunda, Rus petrolü satın alanlara mukavelede tavan fiyat veyahut alternatif bir tavan fiyat sistemi kullanmaları durumunda sevkiyat yapılmayacak.

Petrol sevkiyatına yönelik olan yasağın önümüzdeki 1 Şubat tarihinden itibaren uygulamaya konulacağı kaydedilen kararnamede, tavan fiyat uygulamasına katılanlara petrol sevkiyatının sadece Rus liderin özel izniyle yapılabileceğinin altı çizildi. 

Kararname doğrultusunda, petrol ürünlerinin sevkiyatına yönelik olan yasak ise Rusya Federasyonu hükümetinin belirleyeceği bir tarihte uygulamaya konulacak.



Ne olmuştu?

AB (Avrupa Birliği) ülkeleri 2 Aralık 2022'de, Rusya Federasyonu'ndan deniz yolu üzerinden sevk edilen petrole varil başı 60 dolar tavan fiyat uygulanması yönünde anlaşma sağlamıştı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, geçtiğimiz 23 Aralık tarihinde gerçekleştirdiği açıklamada, söz konusu uygulamaya katılanlara petrol ürünü ve petrol satmayacaklarını, gerektiği durumlarda petrol üretimini yüzde 5 ila 7 düzeyinde azaltabileceklerini dile getirmişti.

Yorumlar (0)