Putin'e uyarı: Seçimlere karışmayın!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump, Japonya'nın Osaka şehrinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'nde ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Trump, 3 Kasım 2020'de gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerine atıfta bulunarak, Putin'e seçimlere müdahale etmemesi gerektiğini söyledi.

DÜNYA 28.06.2019, 12:07 28.06.2019, 12:13
Putin'e uyarı: Seçimlere karışmayın!

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, G-20 zirvesi kapsamında Osaka'da bir araya gelen Trump ve Putin, iki ülke arasındaki ilişkilerin durumunu konuştu.

İki lider, ABD ve Rusya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin, her iki ülkenin ortak çıkarının yanı sıra dünya ülkelerine de yararlı olacağı konusunda anlaşmaya vardı. 

Görüşmede İran, Suriye, Venezuela ve Ukrayna'daki durum da konuşulan gündem maddeleri arasındaydı. 

Açıklamada, iki liderin, Trump'ın daha önce Çin'in de dahil edilmesi gerektiğini söylediği, 21. yüzyıl silahların kontrol modeli konusunda iki tarafın da müzakereleri sürdürmesine ilişkin anlaştıkları bildirildi.

"Bıraktığımız yerden devam edeceğiz" 

Rusya lideri Vladimir Putin, Trump ile neredeyse 12 aydır yüz yüze bir görüşme gerçekleştirmediklerini ancak bu esnada Rus ve ABD'li yetkililerin görüşmelerini sürdürdüğünü, yani ülkeler arasındaki diyaloğun tamamen kopmadığını ifade etti.

Putin, ABD Başkanı Donal Trump ile görüşmeden önce yaptığı konuşmada, Osaka'daki görüşmelerinde Trump ile diyaloğu bıraktıkları yerden sürdüreceklerini belirtti. 

Liderler görüşmeye geçmeden önce odadaki gazetecilerden birisi Trump'a, 'seçimlere müdahale etmemesi konusunda Putin'e bir şeyler söyleyip söylemeyeceğini' sordu.

Trump, "Tabii ki söyleyeceğim." cevabını verdi ve esprili bir dille Putin'e hitaben, "Seçimlere müdahale etmeyin!" dedi. 

Rusya lideri ise Trump'ın bu sözlerine gülümseyerek karşılık verdi. 

Rusya'nın, Trump'ın seçildiği 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları o dönemden beri ikili ilişkilerin gündeminde yer alıyor. 

Seçimlere 'Rus müdahalesinin' olup olmadığının incelenmesi için başlatılan soruşturma başlatılmış, soruşturmanın başına özel yetkili savcı Robert Mueller getirilmişti. Fakat seçim kampanyası döneminde Trump'ın ekibinin Rusya ile iş birliği yaptığına yönelik bir kanıt bulunamamıştı. Bu rapora rağmen, ABD'de tartışmalar hala devam ediyor.
 

Yorumlar (0)