Putin'den dünyaya mesaj: Yaptırımları kaldırırsanız...

Rusya lideri Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede, engelsiz tahıl ihracatı için hazır durumda olduklarını fakat bunun için Rusya'yı hedef alan ilgili yaptırımların bir an evvel kaldırılması gerektirdiğini ifade etti.

DÜNYA 28.05.2022, 18:59
Putin'den dünyaya mesaj: Yaptırımları kaldırırsanız...

Kremlin Sarayı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, Rusya lideri Putin, Almanya Başbakanı Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Ukrayna'daki son durumun güncel yönlerine ilişkin detaylı görüş teatisinde bulundu.

Putin, Ukrayna'da süren 'özel askeri harekat'a yönelik son gelişmelere dair bilgi aktarırken, 'Kiev yönetiminin kabahati sebebiyle' kesilen müzakerelerin tekrar başlamasına kendilerinin açık olduğunu kaydetti. 

Batılı ülkelerin Ukrayna'ya sürdürdüğü silah sevkiyatının çok tehlikeli olduğunun altını çizen Putin, bu bağlamda vaziyetin daha da istikrarsızlaşacağı ve insani krizin daha da ağırlaşacağı konusunda uyardı.

Putin: Engelsiz tahıl ihracatına açığız

Global gıda güvenliğinin tesis edilmesi ile ilgili durumun da detaylı bir şekilde ele alındığı görüşmede Rus lider, Batılı devletlerin hatalı mali ve ekonomik politikalarına ek olarak uyguladıkları Rusya karşıtı yaptırımların neticesi olarak gıda tedarikindeki olumsuzlukların gerçek sebeplerini somut verilere dayanarak duyurdu.

Putin, "Biz kendi adımıza, Karadeniz'deki limanlardan Ukrayna tahılının ihracat edilmesi de dahil olmak kaydıyla engelsiz tahıl ihracatı için yollar bulmaya yardımcı olmaya hazır durumdayız. Rus tarım ürünleri ve gübreleri arzındaki artış, global gıda pazarındaki tansiyonun düşmesine de yardımcı olacak ve bu da tabii ki ilgili yaptırımların uygulamadan kaldırılmasını gerektirecek." dedi.

İki liderden 'ateşkes' çağrısı

Diğer taraftan, Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit tarafından gerçekleştirilen açıklamada, bahse konu görüşmenin öğle saatlerinde yapıldığı belirtildi.

Bir saat 20 dakika süren görüşmede, Macron ve Scholz'un, Putin'e ivedi olarak ateşkesi tesis etmesi ve Rusya ordusunun geri çekilmesi çağrısı yaptığını vurguladı.

İki liderin ayrıca Putin'e, Ukrayna lideri Zelenskiy ile direkt müzakerelere girmesini ve meydana gelen ihtilafa diplomatik bir çözüm arayışına girmesini istedikleri aktarıldı. ​​​​​​​

Yorumlar (0)