Putin'den dolar mesajı: "Geri dönülemez yola girildi"

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde düzenlenen 15. BRICS Liderler Zirvesi'ne video konferans ile katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Dolarsızlaştırma süreci, geri dönülemez biçimde ilerliyor." dedi. BRICS ülkeleri arasındaki ticarette doların payının her geçen gün azaldığını kaydeden Putin'in açıklamaları, dünya basınında yankı uyandırdı. "Doların zamanı sona mı eriyor?" şeklinde manşetler atıldı.

DÜNYA 23.08.2023, 10:47 Hakan Öksüz
Putin'den dolar mesajı: "Geri dönülemez yola girildi"

Rusya, Çin, Hindistan, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Brezilya'nın oluşturduğu BRICS blokunun bu yılki toplantısı, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 15. BRICS Liderler Zirvesi'nde BRICS üyeliğinin genişletilmesi, yerel para birimlerinin karşılıklı ilişkilerde kullanılması ve küresel zorlukların aşılması için atılması gereken adımlar masaya yatırılacak.

3 gün devam edecek

Dün Johannesburg'da başlayan zirvenin 3 gün devam edeceği vurgulandı. Zirvede "dolar kullanımının azaltılması" konusunun ana gündem maddesi olması bekleniyor. Öte yandan üyelik için bekleyen 22 ülkenin başvurusu da değerlendirilecek.

Liderler zirveye katıldı

Brezilya Devlet Başkanı Inacio Lula da Silva'nın yanı sıra Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping toplantıya katıldı. Sandton Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek 3 günlük zirvenin ardından önemli kararların alınması bekleniyor.

Putin video konferans ile katıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i temsilen toplantıya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov katıldı. Putin ise video konferans ile katıldığı toplantıda liderlere hitap etti. 
BRICS ülkelerinin kendi aralarında yaptıkları ticarette ABD dolarının payının giderek azaldığına vurgu yapan Putin, "BRICS ülkelerinde 3 milyar civarında insan yaşıyor. Küresel ekonominin yüzde 26'sını oluşturuyoruz. BRICS ülkeleri olarak satın alma gücü paritesi bakımından G7'yi geçtik." dedi.

"Dolarsızlaştırma süreci, geri dönülemez biçimde ilerliyor"

Doların kullanımının her geçen gün arttığından bahseden Vladimir Putin, "Bunun için adımlar atıyoruz. Dolarsızlaştırma süreci hızlı ve geri dönülemez biçimde ilerliyor. BRICS ülkeleri arasındaki karşılıklı ödemelerde bunu görüyoruz. 2022'de doların payı yüzde 28 civarına indi." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)