PKK'nın yardım istediği Rusya: Desteğe hazırız

"ABD petrol için Suriye'yi bölmek istiyor" ifadelerini kullanan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Kürtler (YPG/PKK) Şam'la diyalog için bizden yardım istiyor. Biz yine de buna destek vermeye hazırız fakat ABD şimdi petrol için dönünce yine diyalogla ilgilenmiyorlar." dedi.

DÜNYA 12.11.2019, 15:45
PKK'nın yardım istediği Rusya: Desteğe hazırız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Amerika Birleşik Devletleri, SDG ve PYD temelinde yerel yönetimlerin kurulması için Körfez ülkelerinden de büyük yatırımlar yapmasını istiyor. Son derece pervasız şekilde bu kısmı Suriye'den ayırmak ve petrol sahalarını kontrol etmek istiyor." diye konuştu.

Petrol sahalarını kontrol altına almak için Suriye'yi bölmeye çalışan Amerika'nın, PKK'nın kontrolündeki SDG (Suriye Demokratik Güçleri) ve PYD temelinde yerel yönetimlerin kurulması için Körfez ülkelerinden de büyük yatırımlar yapmasını istediğini ifade ederek, "Son derece pervasız şekilde bu kısmı Suriye'den ayırmak ve petrol sahalarını kontrol etmek istiyor." diye konuştu. 

Fransa'da düzenlenen Paris Barış Forumu'nda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'deki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya, Türkiye ve İran'ın başlattığı Astana süreci sayesinde, Suriye'de rejim ve muhalefet arasında diyaloğun mümkün kılındığını aktararak, "O dönem öne sürülen tek muhalefet sadece Batı tarafından büyütülmüş, İstanbul, Riyad, ABD ve Avrupa'da yaşayan göçmenlerdi. Bunlar diyalog için ortak olarak sunuldu. Sonra Rusya, Türkiye ve İran, hükümet ve hükümete karşı savaşanların oturmalarını sağladı." şeklinde konuştu. 

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD), Suriye'de rejim kontrolündeki bölgelere AB (Avrupa Birliği) veya NATO tarafından yatırım yapılmasını yasakladığını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Amerika, SDG ve PYD temelinde yerel yönetimlerin kurulması için Körfez ülkelerinden de büyük yatırımlar yapmasını istiyor. Son derece pervasız şekilde bu kısmı Suriye'den ayırmak ve petrol sahalarını kontrol etmek istiyor." değerlendirmesinde bulundu. 

"ABD Türkiye ile anlaşamayınca…"

Barış Pınarı Harekâtı öncesinde Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasında müzakerelerin yürütüldüğünü hatırlatan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, şöyle konuştu:

"Amerika, Türkiye ile müzakere etmeye çalıştı, Türklerle anlaşmaya varamayınca da 'Kürtlere artık kendi başınızın çaresine bakın, biz gidiyoruz' dedi. Sonra, 'Kürtlere (YPG/PKK) karşı artık bir sorumluluğumuz yok ama Kürtler (YPG/PKK) için değil petrol için geri dönüyoruz' dedi."

"Türklerin de PYD'ye yaklaşımını biliyorsunuz"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'deki Kürtlerin (YPG/PKK) siyasi diyalogda yer almaları gerektiğini savunarak, şunları kaydetti:

"Ama Suriye'deki Kürtlerin (YPG/PKK) tutarlı olması gerekiyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin desteğine güvenerek Rojava federasyonunu kurdular. Bu ayrılıkçı karara Amerika'nın daima destek olacağını varsaydılar. Biz ise Şam ile konuşmaları gerektiğini anlatmaya çalıştık ancak onlar ilgilenmediler. Şimdi Kürtler (YPG/PKK) Şam'la diyalog için bizden yardım istiyorlar. Biz yine de buna destek vermeye hazırız fakat Amerika şimdi petrol için dönünce yine diyalogla ilgilenmiyorlar. Tutarlılık gerekiyor. Kürtler (YPG/PKK) Cenevre'deki komitede temsil ediliyorlar fakat bunda PYD yok, Türklerin de PYD'ye yaklaşımını biliyorsunuz. Bu konunun oldukça detaylı şekilde ele alınması gerekiyor. Fakat Suriye'nin toprak bütünlüğü çerçevesinde, masada tüm kilit oyuncuların yer alması gerekiyor."

Yorumlar (0)