Peru’da kriz devam ediyor: Ölü sayısı 60’a yükseldi

Peru'da sular durulmuyor. Ülkede erken seçime gidilmesi ve Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifa etmesini isteyen göstericiler ile polis arasında meydana gelen çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 60'a ulaştı.

DÜNYA 23.01.2023, 10:42 24.01.2023, 09:17
Peru’da kriz devam ediyor: Ölü sayısı 60’a yükseldi

Peru’da seçim krizi devam ediyor. Başkent Lima ve birçok şehirde sokakları dolduran göstericiler güvenlik kuvvetleriyle çatıştı. Puno kentindeki gösterilerde 1 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile beraber 11 Aralık'tan bu zamana kadar ölü sayısı 60'a yükseldi.

Yollara barikatlar kuruldu

Güvenlik kuvvetlerine taşla saldırıda bulunan eylemcilere gaz yaşartıcı gazla karşılık verilirken hem polislerden hem de göstericilerden çok sayıda kişinin yaralandığı aktarıldı. Günün erken saatlerinde Lima'da bulunan San Marcos Ulusal Üniversitesi'ne baskın düzenleyen polis, şüpheli bulunan 200 öğrenciyi gözaltına aldı.

Öğrenciler ve polis arasında gerginlik meydana geldiği ve 1,5 saatin ardından öğrencilerin polis otobüsü ile üniversite bahçesinden dışarı çıkartıldığı aktarıldı. Uzmanlar, ülkenin farklı şehirlerinden yola çıkan yüzlerce öğrencinin başkentte düzenlenen eylemlere katılmak üzere üniversitelerde çadır açtığını bildirdi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, polisin eylemcilere sert müdahale ettiği ve çok sayıda otoyola barikat kurulduğu görüldü.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Boluarte, eylemcilere 10 Ocak günü bir defa daha diyalog isteminde bulunmuş, gösterilerin sona ermesini istemişti.

Göstericiler, erken seçimin ilan edilmesini, Boluarte'nin istifa etmesini ve gözaltında bulunan eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor.

Peru'da gösteriler, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun 7 Aralık 2022 günü Kongre tarafından vazifeden çekilmesi sonrasında başlamıştı.

Yorumlar (0)