Peru’da hükümet karşıtı gösterilerde gerilim artıyor: 7 kişi öldü

Peru'da, 7 Aralık günü görevinden alınarak cezaevine yollanan Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun sonrasında başlatılan eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye ulaştı.

DÜNYA 13.12.2022, 10:02 14.12.2022, 09:30
Peru’da hükümet karşıtı gösterilerde gerilim artıyor: 7 kişi öldü

Peru’nun başkenti Lima'nın güney bölgesinde bir araya gelen onlarca kişi, Kongrenin kapatılmasını ve ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifa etmesini talep etti. Castillo’nun vazifesinden alınarak cezaevine yollanmasının sonrasında meydana gelen eylemlerde 5 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ölü miktarının 7'ye çıktığı ifade edildi. Gösteriler sırasında dün 2 kişinin hayatını kaybettiği, 5 kişinin ise yaralandığı belirtilmişti.

Olağanüstü hal ilan edildi

Eylemleri görüntülemek isteyen çok sayıda basın mensubunun da yaralandığı gösterilerde, gözaltına alınanların miktarı henüz açıklanmadı. Başkent Lima'nın güneyinde toplanan kişiler tarafından patlayıcı madde fırlatılması sonucunda 15 polisin yaralanarak hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.

Eylemlerin şiddetinin artması sonucu Cumhurbaşkanı Boluarte, belirli kesimlerde olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Diğer bir taraftan gün içerisinde Peru'nun en yoğun ikinci şehri olan Arequipa'da yer alan Alfredo Rodriguez Ballon Uluslararası Havalimanı'na giden eylemciler, güvenlik ekiplerinin müdahalesi sonrasında bölgeden uzaklaştırıldı.

Boluarte’den erken seçim önerisi

11 Aralık günü açıklamada bulunan Boluarte, ülke adına olumlu görülmeyen siyasi bir çatışma yaşandığın işaret ederek, “Birkaç gün içerisinde erken seçim için teklifimizi Kongreye sunacağız. Cumhurbaşkanı olarak asıl vazifem çoğunluğun verdiği karara uygun davranmaktır." ifadesini kullanmıştı.

Yorumlar (0)