Pentagon: Türkiye S-400'lerden vazgeçerse...

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Mike Andrews, F-35'lerin dünyanın en gelişmiş savaş uçakları olduğuna işaret ederek, "Türkiye, S-400'lerden vazgeçerse o zaman F-35 programına devam edebiliriz." dedi.

DÜNYA 15.06.2019, 09:01
Pentagon: Türkiye S-400'lerden vazgeçerse...

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Mike Andrews, "ABD, Türkiye'nin F-35 programına katılımını kademeli olarak, saygılı ve titiz bir şekilde en üst düzey karşılıklı temaslar yürütmek suretiyle sonlandırıyor. Türkiye, S-400'lerden vazgeçerse o zaman F-35 programına devam edebiliriz." değerlendirmesinde bulundu. 

ABD merkezli Arapça yayın yapan El Hurra kanalına konuşan Andrews, Washington ile Ankara arasında mevcut olan stratejik ortaklığa dikkat çekerek, ABD'nin attığı adımların geri çevrilebileceğini ifade etti. 

"İlişkimiz sadece F-35'den ibaret değil"

Andrews, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle F-35 programına üyeliğinin askıya alınması kararının iki ülke arasındaki askeri ilişkileri nasıl etkileyeceği sorusuna, "ABD stratejik ortağı Türkiye'yle ilişkisine çok kıymet verir. İlişkilerimiz çok katmanlıdır, sadece F-35 programından ibaret değildir. Türkiye’yle güvenlik konusunda çalışmaya devam edeceğiz." karşılığını verdi.

Pentagon Sözcüsü, Türkiye’nin bu ayın sonunda ABD’nin de katılacağı Anadolu Kartalı tatbikatına ev sahipliği yapacağını hatırlattı.

"S-400'lerden vazgeçerse F-35 programına devam edebiliriz"

Mike Andrews, "Attığımız adımların hiçbiri geri çevrilemez değildir. Eğer Türkiye S-400 almaktan vazgeçerse ABD, Türkiye’yi memnuniyetle programa (F-35) geri kabul edecektir. Şunun anlaşılmasını isteriz; ABD, Türkiye'nin F-35 programına katılımını kademeli olarak, saygılı ve titiz bir şekilde en üst düzey karşılıklı temaslar yürütmek suretiyle sonlandırıyor. Türkiye, S-400'lerden vazgeçerse o zaman F-35 programına devam edebiliriz. Umarım S-400'lerden vazgeçerler ve F-35 programında devam ederler." şeklinde konuştu. 

"Patriot satışı için görüşmeler devam ediyor"

ABD ve Türkiye'nin güçlü bir stratejik ortaklık kurduğunu belirten Pentagon Sözcüsü, Türkiye'ye Patriot Hava Savunma Sistemi satışı için görüşmelerin devam ettiğini kaydetti. 

Andrews, "Türkiye'nin meşru hava savunma sistemlerine nasıl yardımcı olabileceğimizi Türk Savunma Bakanlığı ile görüşmeye devam ediyoruz ancak bu görüşmeleri iki taraf arasında gizli tutuyoruz." diye konuştu. 

F-35'lerin dünyanın en gelişmiş savaş uçakları olduğuna işaret eden ABD'li yarbay, "Dünyadaki F-35 ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin programda kalacağından hala umutluyuz." dedi. 

Yorumlar (0)