Pentagon, konu teröristleri eğitmek olunca kesenin ağzını açtı

ABD Kara Kuvvetlerinin 2023 mali yılı bütçesi dün görüşüldü. Bütçenin içerisinden, PKK/YPG’li terör grupları için 542 milyon dolarlık “eğit-donat destek fonu” ayrılmasına karar verildi. 

DÜNYA 29.03.2022, 08:42 29.03.2022, 17:13
Pentagon, konu teröristleri eğitmek olunca kesenin ağzını açtı

ABD Başkanı Biden, 2023 mali yılı bütçesini kongreye sundu. Savunma harcamalarının özellikle üzerinde durulduğu toplantıda bu alana 813 milyar dolar ayrılması talep edildi. Pentagon’un bütçe talebi hakkındaki belgelerde dikkat çeken detay ise PKK/YPG/SDG oldu. PKK/YPG’den kendilerini ayıran ancak bir tür silahlı terör örgütü olan SDG’yi benimseyen Pentagon, Suriye ve Irak’taki terör gruplarına da bütçe ayırmaya karar verdi. 

Teröristleri eğitecekler 

Pentagon, 2020 senesine kadar her sene savaş fonu ayırıyor ve bunun ismine de “Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar Fonu” diyerek kendi bütçesiyle fonun bütçesini ayrı tutuyordu. Ancak son 2 senedir bu fon, Pentagon’un “temel harcama” listesine girmiş durumda. Bu fon kapsamında Irak ordusuna ve Suriye’deki terör gruplarına destek sağlanıyor. Kara Kuvvetlerinin bütçede talep ettiği 163 milyar doların temel harcamalar, 15 milyar doların da “dış operasyonlar” için ayrıldığı belirtiliyor.



Askeri personel maaşları için geniş fon

15 milyar dolarlık bütçenin 14 milyar 64 milyon dolar kadarı askeri personellerin maaşları, araştırma, bakım ve operasyon harcamaları olarak açıklandı. Aynı belgelerde ayrıca DEAŞ ile mücadele ettiği belirtilen Irak ordusu ile Suriye’deki silahlı –terör- grupları için 542 milyon doların talep edildiği; bu talebin de onaylandığı aktarıldı. Ancak bu miktarın ne kadarının Suriye’ye ne kadarının Irak’a aktarılacağı şu anda belli değil. 

2022’de 177 milyonluk destek

ABD, 2022 mali yılı görüşmelerinde 500 milyon dolar ayırmış, bunun 177 milyon dolarlık kısmının da Suriye’deki PKK/YPG örgütlerinin eğitimi için kullanılacağını aktarmıştı. 

Yorumlar (0)