İsrail’den tepki çeken bildiri: Ramazan ayında da durmayacaklar!

İsrail hükümeti Yahudi yerleşimci ve aşırıcı grupların Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesine izin verdiğini duyurdu. Bu karar, Filistinliler tarafından tepkiyle karşılandı. 

DÜNYA 29.03.2022, 08:58 29.03.2022, 15:24
İsrail’den tepki çeken bildiri: Ramazan ayında da durmayacaklar!

İsrail yönetimi, Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlenebileceğini belirten bir bildiri yayınladı. Yahudi aşırıcılara Filistin topraklarına girmeleri konusunda adeta destek veren bu bildiriye karşı, Yahudiler tarafından işgal edilmiş olan Batı Şeria’da Filistinli İslami ve ulusal güçler itirazlarını dile getirdi. Filistin halkı tarafından yazılı olarak yayınlanan açıklamada şunlar yer aldı: “Mescid-i Aksa’da namaz kılmak amacıyla Kudüs’e giren Filistinliler, bu kararla birlikte kışkırtılmıştır. İsrail hükümetinin yayınladığı bildiri, çatışma ve gerginlik ortamı oluşturma amacı taşımaktadır.”



Filistinlilere “tek vücut olma” çağrısı

Mescid-i Aksa’ya namaz kılmak için gidecek Filistinlilere “tek vücut olma” ve “sakinliği koruma” çağrısında bulunan halk, Hamas’tan da desteğini aldı. Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı el-Aruri, bir Lübnan televizyonuna açıklama yaparak İsrail’e tepki gösterdi. Aruri, şunları ifade etti: “Biz, daha şimdiden, kapsamlı bir mücadele içine gireceğimizi söylemiyoruz ancak işgalcilerin saldırması halinde biz de kendimizi savunacağız.”



Konu, bu hafta yeniden görüşülecek

İsrail’in resmi haber ajansı tarafından duyurulan “işgale izin” haberinin ardından Naftali Bennett başkanlığında toplanacak olan meclisin bu hafta bu konuyu yeniden görüşeceği belirtilmişti. Öte yandan İsrail polisi, 2003 senesinden bu yana Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesi konusunda destek oluyor. Filistin Vakıflar Bakanlığı kayıtlarına göre ise Mescid-i Aksa’ya 2021 senesinde 34 bin 562 yerleşimci tarafından baskın düzenlendi. Bu baskınlarda yüzlerce Filistinli öldü ve yüzlercesi de yaralandı. 

Yorumlar (0)