NATO: Türkiye ittifaka kilit katkılar sağlıyor!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD, Kanada, Norveç ve Türkiye gibi müttefiklerin ittifaka kilit katkılar sağladığının altını çizerek, İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılması sonrasında NATO savunma harcamalarının yaklaşık yüzde 80'inin AB üyesi olmayan ülkelerden geleceğini söyledi.

DÜNYA 09.12.2019, 21:13
NATO: Türkiye ittifaka kilit katkılar sağlıyor!

Genel Sekreter Jens Stoltenberg ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell görüştü. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen ikili önemli ifadelerde bulundu.

NATO ve AB'nin birlikteliğine dikkat çeken Stoltenberg birlikte hareket ederek çok daha fazla başarı kaydedileceğini aktararak ittifakın AB'nin savunma alanındaki girişimlerinin arkasında olduğunu belirtti.

Stoltenberg, "AB ve NATO her zaman birbirini tamamlamalı, hiçbir zaman rakip olmamalı." mesajını verdi.

NATO'nun sadece AB üyelerinden oluşmadığını ve AB üyesi olmayan NATO üyelerinin de Avrupa güvenliğine ciddi katkı sağladığını vurgulayan Stoltenberg, "ABD, Kanada, Norveç ve Türkiye gibi müttefikler ittifaka kilit katkılar sağlıyor. Brexit sonrasında NATO savunma harcamalarının yüzde 80'i AB üyesi olmayan ülkelerden gelecek. Söz konusu Avrupa savunması olduğunda AB, NATO'nun yerini alamaz." şeklinde konuştu.

"NATO, Avrupa savunmasının temel taşı"

NATO'nun dünyadaki en güçlü askerî ittifak olduğunu vurgulayan Josep Borell ise NATO'nun, Avrupa savunmasının temel taşı olmayı sürdüreceğinin altını çizdi.

Borell, AB'nin savunma alanında attığı adımların NATO'ya alternatif olamayacağını söyleyerek, "Güvenliği sağlamak için iş birliği ve ortaklar olarak birlikte hareket etmek büyük önem taşıyor." ifadesini kullandı.

Yorumlar (0)