Myanmar’da ordu sözcüsünden açıklama: Bu bir darbe değildir

Darbeyi yapan ordu sözcüsü, silahlı kuvvetlerin ülkede iktidarı ele geçirmekten başka bir seçeneğinin olmadığını ve yeni bir seçim düzenleyip kazananı yönetimi devretmeyi planladıklarını kaydetti.

DÜNYA 16.02.2021, 13:19 17.02.2021, 09:12
Myanmar’da ordu sözcüsünden açıklama: Bu bir darbe değildir

Myanmar’da ordunun yönetime el koyması sonrası başlayan protestolar sürerken, askeri yetkililerce düzenlenmiş olan bir basın toplantısında ordu sözcüsü Tuğgeneral Zaw Min Tun açıklamalarda bulundu. Ordunun iktidarı ele geçirmekten başka bir imkanının olmadığının kaydeden Tun, bunun bir darbe olmadığını ifade etti.

“Bir seçim düzenleyeceğiz”

Referandum ile ülkede kabul edilen 2008 yılındaki anayasaya bağlı kalacaklarını ifade eden Zaw Min Tun, “Bir seçim düzenlemeyi hedefliyoruz ve yönetimi kazanan partiye devredeceğiz.” şeklinde konuştu.

Tun: Haklı gerekçeler var

Zaw Min Tun, hükümet liderlerinin tutuklanmasının haklı sebeplerinin olduğunu söyleyerek, eski lider Aung San Suu Kyi’nin tutukluluğunun yasalar kapsamında değerlendirileceğini ifade etti.

“Göstericiler polise şiddet uyguladı”

Bununla beraber Min Tun, Yangon’daki darbe karşıtı protestolar esnasında göstericiler tarafından polise şiddet uygulandığını ve yaralı bir polisin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Olayın geçmişi…

Myanmar ordusu tarafından Aung San Suu Kyi’nin lideri olduğu NLD’nin Kasım 2020 tarihinde düzenlenmiş olan genel seçimlerde hile yaptığı sebebiyle 1 Şubat tarihinde yönetim ele geçirilmişti.

Darbe sonrası 1 senelik OHAL ilan edilmişti. Yasaklara karşın halk darbeye karşı protestolarını yapmayı sürdürüyor.

Yorumlar (0)