Myanmar'da 19 kişiye idam cezası

Myanmar’da, geçtiğimiz günlerde bir askerin öldürülmesinden sonra gözaltına alınan ve ölümden sorumlu tutulan 19 kişinin idam edilmesine karar verildi.

DÜNYA 10.04.2021, 12:54 11.04.2021, 12:14
Myanmar'da 19 kişiye idam cezası

Myanmar’da 1 Şubat’ta başlayan askeri darbenin etkileri sürerken orduya bağlı olan mahkeme, göstericilerden 19 kişi hakkında idam kararı verdi.

19 kişi idam edilecek

8 Kasım 2020 seçimlerinde hile iddialarından sonra Myanmar ordusu, Myanmar’da siyasi gerilimin yükselmesiyle beraber 1 Şubat'ta devlet yönetimine el koymuştu.

Ülkede protestolar devam ederken son günlerde 1 askerin öldürülmesine ilişkin 19 kişi gözaltına alınmıştı. Askeri mahkeme, 27 Mart tarihinde Yangon kentinde bir askerin öldürülmesinden sorumlu olduğu iddia edilen 19 kişi hakkında kararını verdi.

Buna göre, gözaltındaki 19 kişiyi, askerin öldürülmesi olayından sorumlu tutarak idam cezasına çarptırdı.

1 Şubat darbesinden bu yana ilk defa idam cezası verilirken Myanmar ordusunun sözcülerinden Tuğgeneral Zaw Min Tun, ordunun gerçek mermiyle göstericilere müdahalesini savundu.

Basının sorularını yanıtlayan Tuğgeneral Min Tun, gösteriler esnasında şu ana kadar 16 polisin öldürüldüğünü söyledi. Min Tun, gösterilerin yabancı ülkeler tarafından finanse edildiğine dikkat çekerek, ordunun ve emniyet ekiplerinin müdahalesinin yerinde olduğunu açıkladı. Göstericilere karşı otomatik silah kullanıldığı iddialara yanıt veren Tun, bu iddiaları yalanladı ve “Bu iddia gerçek olsaydı, birkaç saatte 500’e yakın kişi öldürülürdü.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)