Musk, Twitter'ın eski yönetimini ifşa etti: Biden'ın oğlunun paylaşımları nasıl sansürlendi?

Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk, Twitter’ın eski yönetiminin 2020 başkanlık seçimlerinden önce ABD Başkanı Joe Biden’ın ekibinin talebi sonrasında Biden’ın oğlu Hunter Biden'la ilgili çıkan haberleri sansürlediğine ilişkin belgeleri ifşa etti.

DÜNYA 03.12.2022, 10:31 04.12.2022, 11:18
Musk, Twitter'ın eski yönetimini ifşa etti: Biden'ın oğlunun paylaşımları nasıl sansürlendi?

Musk, mersin scort, Demokratlar ile Twitter eski yönetimi arasındaki sansür yazışmalarını serbest gazeteci olarak adlandırılan Matt Taibbi adlı Twitter kullanıcısıyla birlikte ifşa etti.

Taibbi’nin "Twitter Dosyaları" başlığı ile yayınladığı ve Twitter çalışanları arasında gerçekleşen mesajlaşmaları da kapsayan yazışmalar Musk tarafından paylaşıldı.

Musk’tan aldığı dosyalardan hareketle bir dizi tweet atan Taibbi, Twitter’ın son derece serbest bir iletişim için kurulduğunu fakat zamanla güvenlik gerekçesi ile platforma çeşitli kontrol mekanizmalarının ilave edildiğini kaydetti.

Müdahale talepleri karşılandı

Finansal dolandırıcılık gibi girişimlere karşı uygulamaların zamanla manipülatif bir boyut kazandığını söyleyen Taibbi, platformdaki içeriklere dışarıdan müdahale talebi geldiğini ve yöneticilerin de bunları karşıladığını belirtti.

Taibbi, bir e-mailin ekran görüntüsünü yayınlayarak 2020'ye gelindiğinde, siyasilerden şirketlere ve ünlülere kadar birçok aktörün Twitter’dan paylaşımları silme taleplerinin rutin duruma geldiğini yazdı.

Biden’ın ekibinden talepler

2020 başkanlık yarışı esnasında Biden’ın ekibinin pek çok paylaşım linkini kaldırılmak üzere şirkete ilettiğine dikkat çeken Taibbi, yaptığı bir ekran görüntüsü paylaşımında şirket çalışanlarından bir tanesinin, "Biden ekibinden incelenecek çok şey var” biçiminde bir e-mail attığı ve "Ele alındı" gibi yanıt aldığı görüldü.

Dosyaları incelediğini ve hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların taleplerde bulunduğunu söyleyen Taibbi, olumlu karşılananların daha çok demokrat olduğuna dikkat çekti. 

14 Ekim 2020'de New York Post gazetesinin, Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarının içeriğinden sağlanan ifşa dosyalarını yayınladığına dikkat çeken Taibbi, Twitter yöneticileri arasındaki yazışmalara vurgu yaparak, şirketin bu habere yönelik linkleri siteden kaldırdığını ve buna ilişkin paylaşımlara ‘’güvenli değil’’ uyarılarını eklediğini belirtti.

Taibbi, "Hatta o güne kadar çocuk pornografisi paylaşımları kapsamında kullanılan doğrudan mesaj yoluyla iletilmesini engelleyen eklentiyi dahi bu habere uyguladılar" sözlerini kullandı.

Dönemin Beyaz Saray sözcüsü Kaleigh McEnany, bu haber hakkında tweet attığı için hesabının kilitlendiğini söyleyen Taibbi bunun eski Başkan Donald Trump’ın kampanya ekibi ile Twitter arasında ve şirketin güvenlik ekipleri ile iletişim ekipleri arasında gerilime sebep olduğuna dair belgeler paylaştı.

Taibbi, Twitter yönetiminin, Hunter Biden haberinin Twitter’ın "izinsiz erişimle elde edilmiş materyal" politikası kapsamında kaldırıldığını iddia ettiğini fakat yazışmalarda bunun da sonradan bahane şeklinde üretildiğine dair yazışmalar olduğunu iddia etti.

Yorumlar (0)