Merkel'in muhtemel varisi, Macron'la AB liderliği istiyor!

Almanya'da iktidardaki CDU'nun bir sonraki lider adayları arasında olan Laschet, ülkesinin AB reformları konusunda "çok ağır kaldıklarını" söyledi.

DÜNYA 17.02.2020, 13:10
Merkel'in muhtemel varisi, Macron'la AB liderliği istiyor!

Almanya'da Şansölye Angela Merkel'in Hristiyan Demokratlar Birliği'nin (CDU) liderliğini devrettiği Annegret Kramp-Karrenbauer'in görevini bırakmasının ardından yaşanan siyasi sarsıntı devam ediyor. 

"Alman hükümeti adına özür dilemek istiyorum"

Kramp-Karrenbauer'in CDU liderliğinden istifa ettiğini açıklamasının ardından görevi devralacağı konuşulan kişilerden Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Başbakanı Armin Laschet, geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'na katıldı. Laschet, burada ülkesini eleştirerek Avrupa Birliği (AB) için atılması gereken adımlarda "çok ağır kaldıklarını" ifade etti. "Alman hükümeti adına özür dilemek istiyorum" diyen ve aynı zamanda CDU Başkan Yardımcısı olan Laschet, ülkesinin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un reform çağrılarına katılması gerektiğini savundu.

Macron, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasının ardından (Brexit) Birliğin önemli reform adımları atması gerektiğini savunuyordu. Fransız lider, AB'nin mali ve savunma konusunda daha hızlı ve daha büyük bütünleşme adımları atması gerektiğini söylerken Almanya'nın da Fransa'yla birlikte "reformların öncüsü" olmasının çok önemli olduğunu vurguluyor.

Macron "sabırsızlanıyor"

Leschet'in açıklamasından sadece bir gün önce Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya'non AB meselelerinde işbirliği yapmaları yönündeki teklifine yanıt vermekteki çekingenliğinden dolayı "sabırsızlandığını" söylemişti. Macron ayrıca CDU ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyonuyla oluşturulan Alman hükümetinin, 2018'de AB meseleleri için verdiği "yeni başlangıç" sözünü yerine getirmediğini söyledi.

Leschet, Macron'la daha yakın diyalog istiyor

CDU Başkan Yardımcısı Leschet, "Macron'a daha hızlı bir cevap ve diyalog isterdim" dedi ve Almanya'yla Fransa'nın birlikte çalışarak Avrupa'nın geleceğini geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Armin Leschet, Avrupa'nın içinde bulunduğu büyük krizlerin "büyük Avrupa vizyonları"nı zorlaştırdığını söyledi ancak "Sanırım bu vizyonlara yeniden ihtiyacımız olacak" diye ekledi. Leschet, Brexit sonrası Almanya'nın AB'de daha fazla mali sorumluluk üstlenmesi gerektiğini de vurguladı.

Aday gösteriliyor ancak kendisi doğrulamadı

Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer'in CDU liderliğinden istifa etmesinin ardından hem CDU liderliği hem de 2021'de yapılacak genel seçimler için Şansölye pozisyonuna aday gösterilen isimlerden olan Leschet, Münih Güvenlik Konferansı'nda liderlik yarışında olmadığını söyledi.

Yorumlar (0)