Merkel'den öz eleştiri: Keşke daha ısrarcı olsaydım

Görevde bulunduğu dönemde Rusya'nın saldırganlığına karşı hızlı reaksiyon gösteremediklerini kaydeden eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel, öz eleştiri yaptı. Almanya'nın savunma harcamalarının artırılması hedefine ulaşamadıklarını belirten Merkel, "Her gün tutkulu bir konuşma yapmam gerekiyordu. Yeterince ısrarcı olamadım." dedi.

DÜNYA 08.12.2022, 10:14 09.12.2022, 09:12 Hakan Öksüz
Merkel'den öz eleştiri: Keşke daha ısrarcı olsaydım

Eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel, bir gazeteye verdiği röportajla ülke gündeminde yankı uyandırdı. Röportajda Ukrayna ile Rusya arasındaki savaştan Almanya'nın savunma harcamalarındaki artışa kadar birçok konu hakkındaki görüşlerini dile getiren Merkel, öz eleştiride bulundu.

Ukrayna'daki savaşın ayak seslerinin yıllar önce duyulduğunu ancak yeterli tedbirleri alamadıklarını vurgulayan Merkel, "2014 yılında Kırım, yasa dışı şekilde ilhak edilmişti. Rusya, bu ilhakın ardından G8'den çıkarıldı ancak gerekli tepkiyi veremedik. Hızlı tepki veremediğimiz için Rusya'nın saldırganlığını körüklemiş olduk." ifadelerini kullandı.

"Her gün tutkulu bir konuşma yapmam gerekirdi"

Almanya Silahlı Kuvvetlerinin (Bundeswehr) Rusya'nın 2014 yılındaki saldırganlığından sonra daha iyi silahlarla donatılması gerektiğini ifade eden Merkel, "Bu konuda yeterince ısrarcı olmadım. Bu bir hataydı. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2'sinin savunma harcamalarında kullanılmasını hedeflemiştik. Bu hedefi hükümet programına almamıza rağmen başarısız olduk. Bunun gerçekleşmesi için her gün tutkulu bir konuşma yapmam gerekirdi." dedi.

"Minsk anlaşması, bu savaşın çıkmaması içindi"

2015 yılında imzalanan Minsk anlaşması ile Ukrayna ve Rusya arasında çıkacak muhtemel bir savaşı engellemeye çalıştıklarını kaydeden eski Almanya Şansölyesi, "Bu kararımızın arkasındayım. Belki işe yaramadı ancak amacımız şu anki savaşı engellemekti. Hedefimize ulaşamamak, Minsk anlaşması girişiminin yanlış olduğunu göstermez." şeklinde konuştu.

Ukrayna-Rusya savaşının ne şekilde sona ereceğine ilişkin görüşlerini de açıklayan Merkel, "Tüm savaşlar müzakere masasında sona erer. Dolayısıyla iki ülkenin müzakere masasına oturması için uluslararası toplumun ısrarcı olması gerekiyor." dedi.

Olaf Scholz açıklamıştı: Orduya 100 milyar dolarlık ek fon!

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Merkel'in bahsini ettiği "savunma harcamalarının artırılması" hedefine ulaşacaklarını belirtmişti. Rusya'nın saldırganlığı nedeniyle askeri harcamaları artırmak zorunda kaldıklarını kaydeden Scholz, "100 milyar avroluk ek fon sayesinde orduyu modern silahlarla donatacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)