Macron’dan Rusya’ya sert eleştiriler: Dünyayı bölme riski var

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’da devam eden savaş sebebiyle Rusya’ya sert eleştirilerde bulunarak, “Rusya, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ni ve devletlerin egemen eşitliği ilkesini bilerek ihlal etti. Savaşın da ötesinde, bu durumun dünyayı bölme riski var” dedi.

DÜNYA 21.09.2022, 10:36
Macron’dan Rusya’ya sert eleştiriler: Dünyayı bölme riski var

Bu yıl 77’ncisi gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda dünyaya hitap eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, konuşmasının önemli bir bölümünü Rusya’ya ayırdı. Rus ordusunun Ukrayna’yı işgalini, ‘Emparyalizme dönüş’ olarak tanımlayan Macron, “Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri arasında yer alan Rusya, 24 Şubat tarihinde akıl almaz bir işgal, saldırı ve ilhak eylemiyle tüm dünyanın toplu güvenliğini parçaladı. Rusya, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ni ve devletlerin egemen eşitliği ilkesini bilerek ihlal etti” ifadelerini kulandı. 

“Bu savaşta tarafsız kalmak doğru değil”

Rusya’nın, Ukrayna’da başlattığı savaşla birlikte tek dünya düzenini ve barış ortamını baltaladığını dile getiren Macron, “Bu savaşta tarafsız kalmak doğru değil. Bu konuda oldukça yanılıyorlar. Tarihi bir hatanın içerisindeler. Bugün bu savaşa sessiz kalanlar, bir bakıma yeni bir emperyalizm davasının suç ortaklarıdır. Bu, batıyla doğu ya da güneyle kuzey arasında bir tercih meselesi değil. Savaşın da ötesinde, bu durumun dünyayı bölme riski var” şeklinde konuştu.  

“Rusya, dünyanın diğer noktalarında da ilhak savaşlarının önünü açmaya çalışıyor”

Fransa’nın emparyalizme dönüşü asla kabul etmeyeceğini belirten Macron, “Bu sebeple Rusya ile sık sık diyalog kurmaya çalışıyorum. Geçtiğimiz aylarda yine bu girişimlerim oldu. Elimden geldiği kadar buna devam edeceğim. Bu dünyada bir arada ve huzur içinde yaşamak zorundayız. Rusya, dünyanın diğer noktalarında da ilhak savaşlarının önünü açmaya çalışıyor. Ukrayna’da devam eden çatışmalar çok daha büyük dalgaları beraberinde getirebilir. Bu da çok büyük bir risk anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. 

“Bu saldırganlığı sonlandırmak için hepimiz harekete geçmek zorundayız”

Konuşmasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine de seslenen Macron, “Rusya’yı bu savaştan vazgeçirmek ve bu saldırganlığı sonlandırmak için hepimiz harekete geçmek zorundayız. Hepimiz, müzakerelerin ancak Ukrayna yeniden özgürlüğüne kavuşursa ve bağımsızlığı onaylanırsa başarıya ulaşacağını biliyoruz. Rusya, sahte referandumlar ve bombalarla işgal ettiği toprakları kontrol edemeyeceğini artık anlamalıdır. Bu bölgenin insanlarına hâkimiyetini kabul ettiremeyeceğini bir an önce fark etmelidir” dedi. 

Yorumlar (0)