Macron: NATO "beyin ölümü" yaşıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, The Economist'e verdiği röportajda Avrupalıların NATO'ya daha fazla bel bağlamaması gerektiğini söyledi.

DÜNYA 07.11.2019, 15:32 07.11.2019, 15:38
Macron: NATO "beyin ölümü" yaşıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, The Economist'teki röportajında ABD'nin NATO üzerinden Avrupa'yı savunmasına bel bağlanmaması gerektiğini, "Şu anda deneyimlediğimiz, NATO'nun beyin ölümüdür" sözleriyle ifade etti.

Macron, NATO'nun kurucu sözleşmesinde yer alan beşinci maddenin getirdiği "kolektif savunma" taahhüdüne inanıp inanmadığına dair soruya ise "Bilmiyorum" yanıtını verdi. NATO'nun kurucu sözleşmesindeki beşinci madde, bir NATO müttefiğine yapılan saldırının tüm örgüte yapılan bir saldırı olduğunu ve müttefiklerin kolektif bir tepki vereceğini ön görüyor.

"NATO'nun ne olduğunu yeniden tartışmamız gerekiyor"


ABD Başkanı Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron

Fransa Cumhurbaşkanı, "NATO, 'son çare' olarak adlandırılan kolektif savunmanın garantörü olan ülkenin bu sözü yerine getirip getiremeyeceğine göre çalışıyor. Bence, şu anda NATO'nun ne olduğunu, ABD'nin ittifaka bağlılıkları üzerinden yeniden tartışmamız gerekiyor" diyerek ittifaka en büyük katkıyı yapan ABD'nin bağlılıklarını sorguladı.

Macron, ABD Başkanı Donald Trump'ın aniden aldığı kuzeydoğu Suriye'den asker çekmesi kararını, ABD'nin "bize sırtını dönmesi" olarak nitelendirdi. Trump'ın aldığı karar, Avrupalı NATO üyeleri Fransa, İngiltere ve Almanya'yı oldukça şaşırtmıştı.

"Küçük ortak" gibi davranılmasından rahatsız

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Barış Pınarı Harekâtı'yla başlayan süreçte NATO'nun bir tepki veremeyişini oldukça sert bir dille eleştirmişti ve Orta Doğu meselelerinde örgütün ABD'nin "küçük ortağı" gibi davranmasının bir an önce son bulması gerektiğini söylemişti.

NATO'nun Avrupalı müttefiklerinin önemli bir kısmı, ABD'nin kuzeydoğu Suriye'den çekilmesinin DEAŞ terör örgütünün yeniden yapılanmasına fırsat sağlayacağı endişesini dile getirmişti.

Fransa'nın Avrupa ısrarı karşılık bulmuyor


ABD Başkanı Trump bir NATO zirvesinde

Fransa, uzun yıllardır Avrupa ülkelerinin Avrupa Birliği (AB) aracılığyla daha yakın bir savunma işbirliğine girmesi gerektiğini savunuyor ancak İngiltere'nin başını çektiği bazı AB üye ülkeleri, Avrupa'nın savunmasında ABD'nin hâlâ kilit bir aktör olduğunu, özellikle de Rusya'nın baskıcı politikalarının karşısında Amerikan yardımlarının yadsınamaz olduğu düşüncesinde.

ABD Başkanı Trump, Avrupa ülkelerinin savunma konusunda ABD'ye "muhtaç olmasına" rağmen NATO müttefiklerinin örgütün bütçesine gayrisafi milli hasılalarının %2'sini ayırmamalarından dolayı büyük tepki göstermesiyle, hatta ABD'yi ittifaktan çıkarma düşüncesini dile getirmesiyle biliniyor.

Yorumlar (0)