Macron emeklilik reformunun arkasında!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülke genelinde yapılan grev ve protesto gösterilerine neden olan emeklilik reformuyla ilgili değişikliğe gidilmeyeceğini açıkladı.

DÜNYA 18.12.2019, 18:26
Macron emeklilik reformunun arkasında!

Cumhurbaşkanı Macron,  ilgili konuyla ilgili açıklamasını Elysee Sarayı’ndan duyurdu.

Macron yapmış olduğu duyuruda, “tarihi bir reform” olarak adlandırdığı düzenlemeden vazgeçilmeyeceğinin altını çizdi.

Macron sadece emeklilik yaşında değişiklik yapılabileceğini söylemişti

Emeklilik yaşında değişiklik yapılabileceğini aktaran Macron, Başbakan Edouard Philippe’den Noel tatilinde, sendika ve birliklerle “emeklilik reformuna” ilişkin görüşmelerini sürdürmesini istedi.

Sendikaların tek şartı “emeklilik reformu”ndan vazgeçilmesi

Ülkenin en önemli iş sendikası olan Genel İş Konfederasyonu (CGT), İş Gücü Sendikası, Üniter Sendika Federasyonu ve Dayanışma’nın yaptığı ortak bildiride, grev ve protestoların bitirilmesi için hükümetin “emeklilik reformundan” vazgeçmesi gerektiği, Noel tatilinde de ilgili eylemlerin durdurulmayacağı açıklandı.

Grev ve protesto gösterileri 15’inci gününe giriyor

Macron yönetiminin emeklilik reformuna karşın başlatılan grevler 14. gününde sürmeye devam ediyor. Grev nedeniyle, sağlık, ulaşım ve kamu hizmetleri gibi birçok sektörde aksamalar oluyor.

Paris’te ve birçok Fransa kentinde toplu taşıma araçlarında ve şehirlerarası tren seferlerinde de ciddi aksamalar meydana geliyor.

İçişleri Bakanlığına göre 615, sendikaya göre 1,8 milyon grevde!

Dün birçok işçi sendikası grev ve protesto yapmak üzere Fransa halkını sokağa çağırdı. Fransa vatandaşlarında yankı bulan bu çağrıya; Fransa İçişleri Bakanlığına göre 615 bin, Genel İş Konfederasyonu’na (CGT) göre 1,8 milyon kişi katıldı.

Philippe’in geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısına göre, emeklilik sisteminde tek bir düzene gidildiği, çeşitli sektörlere uygulanan ayrıcalıkların ve 42 türü olan emekliliğin tamamen kaldırılacağı ifade edilmişti.

Emekli maaşının 1000 avro alt limitinde olacağını da belirten Fransa Başbakanı Philippe, "Emeklilik yaşı 62 olarak kalacak ancak işçiler tam maaş almak için 64 yaşına kadar çalışacak. 1975'ten önce doğanlar yeni sistemden etkilenmeyecek" demişti.

Grev ve protesto gösterilerine kimler katılıyor?

Grev ve protesto gösterilerinde; başkent Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, SNCF, Fransa’nın bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi Air France çalışanları, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri ve diğer sağlık çalışanları, polis, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, Renault ve rafineri işçileri bulunuyor.

Yorumlar (0)